Naslovna Svijet Turska Erdogan: Nema podrške Turske onima koji dozvole bogohuljenje

Erdogan: Nema podrške Turske onima koji dozvole bogohuljenje

erdogan:-nema-podrske-turske-onima-koji-dozvole-bogohuljenje

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom vikenda, a na kojem je spaljena kopija Kurana.

“Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade u Stokholmu ne mogu više da očekuju našu podršku za članstvo u NATO”, rekao je Erdogan nakon sednice vlade, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova ranije je najoštrije osudilo spaljivanje Kurana, ukazujući da je to antiislamski čin, koji vređa muslimanske vrednosti pod maskom slobode izražavanja, a što je, poručuju, potpuno neprihvatljivo.

Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da kazni odgovorne i da preduzmu konkretne korake protiv islamofobije.

Odvojeni protest održan je u Stokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO.

Na demonstracijama u znak protesta protiv kandidature Švedske za članstvo u NATO i za podršku Kurdima, govornici su stajali ispred velikog crvenog transparenta sa natpisom “Svi smo mi PKK”, koji se odnosi na Radničku partiju Kurdistana, zabranjenu, pored ostalih zemalja, u Turskoj, Švedskoj i SAD.

Na tom skupu učestvovalo je nekoliko stotina prokurdskih i levičarskih pristalica.

Turska je saopštila ranije danas da je zbog održavanja protesta u Stokholmu odložena poseta Ankari švedskog ministra odbrane Pala Džonsona planirana za 27. januar.

Džonson je rekao da se sastao sa turskim ministrom odbrane u petak tokom skupa zapadnih saveznika u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i da je odlučeno da se planirani sastanak odloži.

Švedska i Finska podnele su zahtev za punopravno članstvo u NATO u maju prošle godine, a Ankara svoju ratifikaciju uslovljava izručenjem kurdskih i drugih terorista.

Exit mobile version