Naslovna Featured Istaknuto Erdogan: Neka je rahmet duši našeg brata Morsija, našeg šehida

Erdogan: Neka je rahmet duši našeg brata Morsija, našeg šehida

ISTANBUL – Prvi demokratski izabrani egipatski predsednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici. Predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon vesti o smrti Mohameda Morsija (67) izrazio rahmet njegovoj duši, javlja Anadolu Agency

“Neka je rahmet duši našeg brata, našeg šehida Morsija”, kazao je Erdogan.Podsetio je da je Morsi osvojio 52 posto glasova građana Egipta i demokratskim putem izabran na čelo zemlje, ali ga je kasnije vojnim udarom svrgnuo Abdel Fattah el-Sisi.

“Zapad je uvek ćutao o tim smaknućima Sisija. Nažalost, zemlje članice Europske unije, koje su zabranile smrtnu kaznu, kasnije su, na poziv Sisija, prisustvovali sastanku u Egiptu.

To nije samo dvoličnjaštvo nego višeličnjaštvo”, rekao je Erdogan.Podsetio je da je Morsi i na hiljade njegovih saradnika i prijatelja pet godina ležali u egipatskim zatvorima.

“Naše molitve su uz njega. Neka Bog olakša njegovoj braći koji su uvek bili uz njega. Izražavam saučešće i egipatskom narodu kao i porodici Morsija”, kazao je turski predsednik.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici.Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svesti u sudnici.

Morsiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”.Morsi se suočavao sa nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine. Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsednika, uključujući bekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vređanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

izvor AA

Exit mobile version