Naslovna Svijet Turska Erdogan: Napašćemo kurdske militante tenkovima i kopnenim snagama

Erdogan: Napašćemo kurdske militante tenkovima i kopnenim snagama

erdogan:-napascemo-kurdske-militante-tenkovima-i-kopnenim-snagama

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska izvršiti napade na kurdske militante tenkovima i kopnenim snagama što je pre moguće, a nakon što su uzvratni udari između turskih snaga i kurdske milicije IPG eskalirali duž sirijske granice.

Erdogan je rekao da turske snage avionima već nekoliko dana napadaju kurdske teroriste na severu Sirije, a da je cilj da ih eliminišu što pre i napadima tenkovima i kopnenim snagama, preneo je Rojters.

Prethodno danas je Turska pozvala AD da obustave podršku miliciji sirijskih Kurda IPG posle eskalacije uzvratnih udara duž tursko-sirijske granice.

Turska je saopštila da je sirijska kurdska milicija IPG ubila tri osobe u minobacačkim napadima iz severne Sirije u ponedeljak, nakon turskih operacija protiv milicije tokom vikenda. Ta je akcija usledila zbog bombaškog napada u Istanbulu 13. novembru u kojem je poginulo šestoro ljudi, a za koji Ankara optužuje zabranjenu Radničku partiju Kurdistana i kurdske grupe na severu Sirije koje su sa njom u vezi.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene IPG saopštile su da je 15 civila i boraca ubijeno u turskim napadima poslednjih dana.

Turska je pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv militanata Radničke partije Kurdistana Islamske države u severnoj Siriji poslednjih godina, podseća britanska agencija.

Exit mobile version