Erdogan na završnom skupu u Istanbulu okupio više od milion ljudi – Izbori zakazani 30. marta će biti važna lekcija – foto

Istanbul  – Turski narod će održati važnu lekciju islamskom učenjaku u samonametnutom azilu u Pennsylvaniji – Fethullahu Gulenu i njegovim saveznicima na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 30. mart, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan. 

Turska elita, koja nema povjerenje u AK Parti, nego u Fethullaha Gulena – koji sa istim tim elitama radi protiv Stranke pravde i razvoja, naučiće važnu lekciju iz predstojećih lokalnih izbora, poručio je turski premijer u nedjelju.

Obraćajući se okupljenim građanima na predizbornom skupu u Istanbulu, Erdogan je kazao da “svih preostalih 80 provincija dijele ista osjećanja kao i Istanbul. Narod je svjestan svih njihovih trikova. Narod je uvidio prljave zamke koje stavljaju pred Tursku.”

Erdogan često kritikuje Gulenov pokret, predvođen turskim učenjakom Fethullahom Gulenom, trenutno nastanjenim u SAD-u, za osnivanje “paralelne države” koja navodno djeluje iz sjene. Gulen i njegov pokret su nekada pružali značajnu poršku Stranci pravde i razvoja. No, AK Parti trenutno tvrdi da je na udaru pripadnika Gulenovog pokreta instaliranih u policijskim i sudskim strukturama koji djeluju iz scene i žele svrgnuti Recep Tayyip Erdogana. Isti pokret okrivljuju i za nezakonito prisluškivanje premijera Republike Turske i drugih političara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO