Naslovna Vijesti Erdogan na NATO samitu: Nećemo priznati ilegalno pripajanje Krima

Erdogan na NATO samitu: Nećemo priznati ilegalno pripajanje Krima

Brisel – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je na samitu NATO saveza u Cardiffu iznio stavove Turske u vezi pitanja u regionu u kojem se ona nalazi.

Erdogan je sa svjetskim liderima podijelio mišljenje o koracima koje je potrebno poduzeti po pitanju Afganistana, Azerbejdžana, Krima, Sirije i Iraka.

Navodeći da se očekuje okončanje izbornog postupka za predsjednika Afganistana što prije, Erdogan je kazao da i nakon povlačenja snaga ISAF neće prepustiti sudbini bratski narod u Afganistanu, niti ih ostaviti same.

Prema saznanjima, u izlaganju na jučerašnjem sastanku NATO-Ukrajina, održanom na nivou predsjednika država i šefova vlada, Erdogan je kazao da će se podrška Turske političkoj nezavisnosti, teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nacionalnom jedinstvu Ukrajine nastaviti i ubuduće.

Predsjednik Erdogan je podsjetio da ilegalno pripajanje Krima neće biti priznato, ističući važnost napora da ne dođe do izolacije krimskih Tatara i da se iznađe političko rješenje krize.

Predsjednik Erdogan je zatim naglasio da bi NATO trebao ispuniti obećanja data Azerbejdžanu, rekavši i da je veoma važno da se pitanje Karabaha riješi u okviru teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Predsjednik Erdogan se sinoć obratio liderima na radnoj večeri Sjevernoatlantskog vijeća u dvorcu Cardiff i tom prilikom govorio o najnovijim dešavanjima u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Tokom izlaganja na radnoj večeri, na kojoj su razmatrane osnovni sigunrosni izazovi s kojima je NATO suočen, Erdogan je skrenuo pažnju na potrebu za jedinstvenim pristupom i poduzimanjem odlučnih koraka protiv nasilja u Siriju i Iraku koje predstavlja prijetnju po regionalnu sigurnost i stabilnost.

Erdogan je istakao da je potrebno razviti sveobuhvatnu strategiju protov terorističkih organizacija koje iskorištavaju haos u regionu, nastali kao rezultat posmatranja djela režima u Damasku.

Exit mobile version