Erdogan: Kritikovati izraelske zločine nije antisemitizam

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da kritike na račun zločina Izraela koji se ne mogu staviti u okvir međunarodnog prava, koji narušavaju ljudska prava i koji nepoštuju ljudski život ne predstavlja antisemitizam.
Erdogan je u obraćanju na utjecajnoj Think tank organizaciji Vijeću za vanjske odnose (CFR) govorio o regionalnim i globalnim dešavanjima.
Kazavši kako se ove godine obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Erdogan je izjavio:
“Turska, odnosno Osmanska država sa imenom od prije 100 godina bila je najvažnija strana, a ujedno i zemlja koja je najviše osjetila rat. Na početku 20. stoljeća, Osmanska država se protezala od granica sa Iranom na istoku, do Beča u Evropi, Tunisa i Alžira u Sjevernoj Africi, Krima na sjeveru, Jemena na jugu, te do Indijskog okeana”.
Erdogan je kazao kako je razlog podsjećanja na ovaj historijat činjenica da se regijama Bliskog Istoka i Istočne Evrope, gdje su danas prisutne teške krize, prije 100 godina upravljalo iz osmanske prijestolnice Istanbula.
Prema riječima Erdogana, sve te regije su, u iznimno uspješnoj administrativnoj strukturi Osmanske države, stoljećima uspjele bez problema održati svoje postojanje.
Pitanje Palestine, pitanje Iraka i Sirije, Krim, problemi na Balkanu nastali su zapravo raspadom Osmanske države i problemi su sa korijenima od 100 godine.
Erdogan je također rekao da je njegova zemlja (savremena Turska) tokom 91-godišnje historije sa svim zemljama u regiji gradila odnose na međusobnom poštovanju i toleranciji.
“Poštovali smo i bili smo krajnje osjetljivi prema nezavisnosti i teritorijalnom integritetu svake zemlje. I danas na sve narode i države koje su bilo dio Osmanskog carstva gledamo očima mira, prijateljstva i solidarnosti”, rekao je Erdogan.
Vezano za izraelsko-palestinsko pitanje, predsjednik Erdogan poručio je kako ne treba miješati izraelski narod sa Vladom ove zemlje.
“Sa žaljenjem moram kazati da se povremeno dešavalo da su moja zemlja, moji saradnici ili ja lično s ciljem napada etiketirani kao antisemisti. Turska nikada tokom historije nije imala rasistički stav, nikada u svojoj historiji nije bila antisemista. Ja sam jedan od prvih premijera koji je antisemitizam proglasio ljudskim zločinom. Naprotiv, Turska je i kao država i kao narod uvijek bila uz potlačene, uvijek je bila zemlja koja je pružala ruku čak i Židovima kada bi bili u stanje potlačenih”, rekao je on.
Erdogan je dalje rekao kako je Osmansko carstvo tokom 15. stoljeća otvorilo svoja vrata Židovima koji su bili protjerani sa teritorije Španije, te da su stoljećima tu nastavili živjeti u miru.
“Naša zemlja je isto tako otvorila vrata Židovima koji su pobjegli od najezde Hitlera. Nekada sam i sam bio etiketiran kao antisemista. Kritikovati zločine Izraela koji se ne mogu svrstati u okvire međunarodnog prava, koji ruše ljudska prava i koji ne poštuju ljudski život nije antisemitizam. Isto tako antisemitizam nije zahtijevati polaganje računa od zemlje koja je zaustavila brod sa humanitarnom pomoći i ubila 10 osoba”, rekao je predsjednik Turske.
Erdogan je na kraju kazao kako njegove kritike “nikada i nikada nisu na računu Židova nego samo i samo na račun izraelske uprave i njene politike”.
(Anadolu Agency)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO