Naslovna Vijesti Erdogan: Kada se teroristički napadi dese u Evropi to je “smak sveta”...

Erdogan: Kada se teroristički napadi dese u Evropi to je “smak sveta” a kada u Turskoj izostaje osuda!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i pružati ruku prijateljskim narodima u cijelom svijetu.
Erdogan je prisustvovao svečanoj promociji realiziranih projekata Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i obratio se okupljenima u dvorani ATO Congresium u Ankari.
Predstavljena su ukupno 53 projekta koje je TIKA realizirala u 29 zemalja na četiri kontinenta, a među njima i restauracija Emin-pašine džamije na Kosovu i gimnazije „Šejh Shamia“ u albanskom Skadru.
Ističući da pomno prati rad TIKA-e, koja je otvorila urede u 50 zemalja i realizirala projekte u više od 140 država svijeta, dodao je da taj rad predstavlja ponos nacije i države.
„Nakon SAD-a i Velike Britanije, u 2013. godini je Turska bila treća zemlja po humanitarnom pomaganju u svijetu. Godinu kasnije smo bili drugi, iza SAD-a. Međutim, gledano prema odnosu tih izdvajanja i nacionalnog dohotka, Turska je na prvom mjestu u svijetu. TIKA ima važnu ulogu u tome. Mi se i ne bavimo strogom evidencijom svega dobrog što činimo, jer ruku prijateljstva ugroženim ljudima u svijetu pružamo za milost Bogu“, kazao je Erdogan.
Osvrnuvši se na nedavne terorističke napade u Turskoj, Erdogan je kazao da postoje mnogi krugovi i zemlje koji bi željeli vidjeti Tursku na koljenima, te dodao da je upravo to pozadina terorističkih napada.
Podsjetivši da se ove sedmice obilježava Sedmica šehida povodom 101. godišnjice Bitke na Galipolju, Erdogan je kazao da turske snage sigurnosti i u ovom periodu vode predanu i odlučnu borbu protiv terorizma i da nikome neće dozvoliti da ugrozi njenu stabilnost i sigurnost.
Kritikovao je zemlje Zapada zbog izostanka konkretnih osuda i reakcija na terorističke napade u Turskoj, a koji u isto vrijeme proglase “smak svijeta” kada se takvi napadi dese u Parizu. Osudio je i navijače holandskog PSV-a koji su jučer vrijeđali i ismijavali izbjeglice i beskućnike na Centralnom trgu u Madridu, dodavši da je to slika većeg dijela Zapada, a da se takvo nešto ne može vidjeti u Turskoj.
Osvrnuvši se i na pisanja nekih zapadnih medija, koji tvrde da bi Erdogan trebao otići sa vlasti kako bi Turska bila stabilna, turski predsjednik je kazao da je isti stav i terorista i separatista PKK-a, a da bi svi koji to tvrde trebali samo pogledati kakva je Turska bila prije, a kakva je sada sa Erdoganom i da bi im bilo jasno koliko griješe.
„Kada smo izabrani na vlast 2002. godine, Turska je bila ovisna o pomoći drugih, a sada Turska više ne prima, već daje pomoć. To je velika razlika. Borba koju sada vodimo u zemlji i regiji je svojevrsna nova borba spasa. Turska će nastaviti odlučnu borbu protiv zločinaca, a pomagati ugrožene i nejake. To je naša obaveza kao savjesnih ljudi“, poručio je Erdogan.
Erdogan je kazao da će pobjeda Turske nad svim nedaćama biti ujedno i pobjeda svih zemalja, i onih 140 u kojima TIKA radi razvojne projekte.
Ceremoniju predstavljanja TIKA-inih projekata i Erdoganovo obraćanje u Ankari pratili su skupovi u Albaniji i Kosovu u kojima su svečano otvorena dva realizirana projekta.

Exit mobile version