Erdogan: Gdje su bili oni koji plaču za Kobanijem, kada je bombardiran Halep i Homs

Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan oštro je napao na svoje protivnike u zemlji i inozemstvu, rekavši: “Gdje su bili oni koji sada liju suze zbog grada Kobani i govore o humanosti i saosjećanju, kada su bombardirani, Halep, Hama i Homs? Gdje su bili da pomognu ljudima u Mosulu i Kirkuku? Gdje su bili kada je ubijano 250 000 Sirijaca eksplozivnim napravama, hemijskim i konvencionlanim naoružanjem, i kada je protjerano 7 miliona ljudi?”

Turski predsjednik je to rekao prilikom posjete pokrajini Gümüşhane gdje je prisustvovao otvaranju nekoliko državnih projekata. On se tom prilikom osvrnuo i na nedavne nemire u Turskoj.

Erdogan je kazao da su protesti zbog Kobanija samo izgovor, a da je stvarni cilj napad na nacionalno jedinstvo Turske, naglasivši da iza tih protesta stoji teroristička organizacija PKK, zatim njeno politčko krilo, kao i opoziciona Republikanska narodna stranka u Turskoj, neki mediji u zemlji i inotranstvu i mračne sile koje obavljaju prljave poslove putem interneta i društvenih mreža.

Erdogan je naglasio da je Turska jedina zemlja na svijetu koja je pružila više vrsta pomoći gradu Kobani i pružila je ruku tamošnjim civilima otvoriši svoja vrata za 200 000 izbjeglica iz tog područja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO