Naslovna Vijesti Erdogan – Doći će dan kada će Izrael platiti zbog proljevanja krvi...

Erdogan – Doći će dan kada će Izrael platiti zbog proljevanja krvi nevinih Palestinaca

Turski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje pravovremeno kako bi zaustavila izraelske zračne napade na Pojas Gazze.
Izrael vrši “državni terorizam” u Gazzi, kršeći međunarodno pravo i zanemarujući humanitarne vrijednosti, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak.
“Sa krvlju nevinih Palestinaca se igraju prljave igre,” kazao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja, održanom u Ankari.
“Koliko dugo već svijet ostaje nijem pred ovim državnim terorizmom? U Palestini, nevina djeca nisu jedina koju ubijaju. Tamo se takođe ubija globalna pravda.”
Turski premijer je ovom prilikom još jednom ponovio da ne treba očekivati normalizaciju odnosa između Turske i Izraela sve dok Izrael ne obustavi napade na Palestince.
Izraelski borbeni avioni su napali na hiljade naselja širom opkoljene enklave, u kojoj je nastanjeno oko 1,8 miliona Palestinaca. Izraelska pješadija je i dalje na granicama, spremna za moguću kopnenu ofanzivu.
Najmanje 194 Palestinaca je ubijeno, a više od 1400 ranjeno u nemilosrdnim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gazze, koji su počeli u ponedjeljak.
Pokreti otpora iz Gazze su, s druge strane, nastavili sa ispaljivanjem na stotine raketa na izraelske gradove, u znak odmazde.
Nema izvještaja o žrtvama na izraelskoj strani.
“Doći će dan kada će Izrael platiti zbog proljevanja krvi nevinih Palestinaca,” kazao je Erdogan, obećavši da će nastaviti da ističu snažnu podršku palestinskom cilju.
(AA)
Exit mobile version