Turski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje pravovremeno kako bi zaustavila izraelske zračne napade na Pojas Gazze.
Izrael vrši “državni terorizam” u Gazzi, kršeći međunarodno pravo i zanemarujući humanitarne vrijednosti, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak.
“Sa krvlju nevinih Palestinaca se igraju prljave igre,” kazao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja, održanom u Ankari.
“Koliko dugo već svijet ostaje nijem pred ovim državnim terorizmom? U Palestini, nevina djeca nisu jedina koju ubijaju. Tamo se takođe ubija globalna pravda.”
Turski premijer je ovom prilikom još jednom ponovio da ne treba očekivati normalizaciju odnosa između Turske i Izraela sve dok Izrael ne obustavi napade na Palestince.
Izraelski borbeni avioni su napali na hiljade naselja širom opkoljene enklave, u kojoj je nastanjeno oko 1,8 miliona Palestinaca. Izraelska pješadija je i dalje na granicama, spremna za moguću kopnenu ofanzivu.
Najmanje 194 Palestinaca je ubijeno, a više od 1400 ranjeno u nemilosrdnim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gazze, koji su počeli u ponedjeljak.
Pokreti otpora iz Gazze su, s druge strane, nastavili sa ispaljivanjem na stotine raketa na izraelske gradove, u znak odmazde.
Nema izvještaja o žrtvama na izraelskoj strani.
“Doći će dan kada će Izrael platiti zbog proljevanja krvi nevinih Palestinaca,” kazao je Erdogan, obećavši da će nastaviti da ističu snažnu podršku palestinskom cilju.
(AA)