Erdogan: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu

SARAJEVO- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Bosna i Hercegovine predstavlja ključnu državu na Balkanu i da Ankara pridaje veliku važnost njenoj multikulturalnoj strukturi, bezbednosti, stabilnosti i razvoju.

Pred polazak u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, Erdogan je na istanbulskom aerodromu Ataturk rekao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapredjenje saradnje, prenela je agencija Anadolija.

Turski predsednik je izrazio zadovoljstvo što će, posle posete BiH, otputovati i u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori.

“Krećemo na put u posetu dvema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom delu posete u Sarajevu se sastajemo sa članovima Predsedništva BiH”, kazao je Erdogan.

Dodao je da se sa članovima Predsedništva BiH ove godine već dva puta sastajao, u martu u Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope.

“Sa prijateljskom i bratskom BiH imamo veoma bliske istorijske, kulturne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju, koja je izgradjena na tim osnovama i na bazi obostrane političke volje”, naveo je Erdogan.

On je rekao da će u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, i da će sa sagovornicima sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicionim projektima.

Erdogan će sutra iz Sarajeva otputovati u posetu Crnoj Gori, koju je opisao kao prijateljsku i savezničku zemlju, i dodao da će sa njenim najvišim zvaničnicima razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i medjunarodnih tema.

“Posebno ćemo se osvrnuti na teme unapredjenja ekonomske, trgovinske i investicione saradnje u postpandemijskom periodu”, kazao je.

Erdogan je rekao da će se u Crnoj Gori sastati i sa predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

“Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta celog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uveren sam da naša saradnja sa BiH i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana”, kazao turski predsednik.

Povodom jučerašnjeg terorističkog napada kod aerodroma u Kabulu, Erdogan je rekao da cela turska nacija najoštrije osudjuje tu katastrofu i teroristički čin.

“Takav potez Islamske države pokazuje o koliko opasnoj terorističkoj organizaciji je reč”, naveo je.

Dodao je da će u najkraćem roku biti završena evakuacija pripadnika turske vojske koji su bili u misiji u Avganistanu.

Upitan o eventualnim razgovorima s talibanima, Erdogan je kazao da Turska neće pitati nikoga za dozvolu s kim će, kada i o čemu razgovarati.

Naveo je da u Turskoj boravi oko 300.000 migranata iz Avganistana.

Erdogan je rekao i da je Turska veoma oprezna kada je reč o migracijama i da podiže zidove na granicama, od Irana do Iraka i Sirije.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO