Erdoan stao u odbranu vjeronauke u školama

Turski predsjednik odbacio je presudu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) od prije dvije sedmice koja je donešena u korist turske alevitske zajednice koji su se žalili da je obavezna vjeronauka u školama pogrešna i da roditelji trebaju odlučiti da li će njihova djeca istu pohađati.

Govoreći na simpoziju o borbi protiv droge u Istanbulu, Redžep Tajjip Erdoan je branio vjersko obrazovanje u školama rekavši da djeca kojoj nedostaje vjersko i moralno obrazovanje pokušavaju popuniti prazninu sa drugim stvarima. „Ponekad je to droga, ponekad nasilje, a se nekada organizovano nasilje pretvori u teror“.

Postojanje vjerske kulture i časova etike ne smije biti otvoreno za raspravu, kazao je Erdoan. On je dodao da vjeronauka u školama pomaže u borbi protiv ‘narkomanije, terora, nasilja, rasizma, antisemitizma ii islamofobije“.

ECHR je donio presudu nakon što je nekoliko roditelja iz alevitske turske zajednice podnijelo tužbu zbog obaveznih časova vjeronauke i etike u školama za koje kažu da su bazirani na sunitskom islamu.

U presudi stoji da Turska bez odlaganja uvede sistem po kojem bi učenici mogli biti izuzeti iz časova vjeronauke i etike bez da njihovi roditelji otkrivaju svoja vlastita vjerska ili filozofska uvjerenja.

Zloupotreba droge

Predsjednik Erdoan je kazao da 180 miliona ljudi u svijetu koristi drogu a da 75 miliona su  zavisnici. On je kazao da je najmanje 2,7 posto turskog stanovništva (od 76 miliona) barem jednom koristilo ilegalne supstance.

Erdoan je dodao da  zapravo pitanje terorizama prijeti miru u svijetu.

Ali ‘vi vidite da svi pričaju o rezultatima ali ne i o razlozima istog“, dodao je on.

Pored toga, Erdoan je upitao: „Zbog čega evropskim prijateljima ne smeta teroristička organizacija, Kurdistanska radnička partija (PKK)? Zato jer ispred ove terorističke organizacije ne stoji prefiks ‘islam’. Oni nemaju nikakve veze sa islamom“.

PKK je kurdska politička i vojna organizacija osnovana 1978., i od tada je sprovela veliki broj terorističkih napada u kojima je ubijeno na hiljade osoba u Turskoj. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i Turska smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Izvor : IslamBosna.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO