Erdoan: Pokazali smo svijetu kako musliman može biti političar

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan saopćio je da je AK partija, koja je osnovana 2001. godine, pružila novo shvatanje demokratije, novo shvatanje sekularizma i pokazala svijetu kako musliman može biti uspješan političar.

Erdoan je to izjavio u intervjuu za katarsku TV mrežu el-Džezira, u prvoj epozodi programa Susreti gdje će govoriti o svom životu i političkom aktivizmu.

Na pitanje novinara da li je on islamista, sekularista ili konzervativac, Erdoan je izjavio: “Prije svega ja sam musliman, i to je prvi korak u mom radu. Što se tiče Redžepa Tajipa Erdoana, on će čitav život raditi na promjenama.” On je dodao da se život svakodnevno mijenja i da su stvari drugačije “ukoliko vi ostanete na jednom mjestu, dok se sve oko vas mijenja, vi ćete biti izgubljeni.”

On je dodao “osnivanjem AK partije pružili smo novo shvatanje demokratije. Pokazali smo svijetu kako musliman može voditi politiku. Također smo pružili novo shvatanje sekularizma, koji po turskom shvatanju treba dopustiti svim grupama i zajednicama da svoja idejna i vjerska opredjeljenja iskazuju onako kako žele, a država je dužna da to osigura” – zaključio je Erdoan.

IslamBosna.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO