Naslovna Featured Istaknuto Epidemiološka situacija se pogoršava. Grad insistira na poštovanju mera

Epidemiološka situacija se pogoršava. Grad insistira na poštovanju mera

epidemioloska-situacija-se-pogorsava.-grad-insistira-na-postovanju-mera

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru se za poslednjih nedelju dana pogoršava i to je razlog što će Grad insistirati na poštovanju uredbe i preporučenih mera zaštite  – saopšteno je nakon sednice Stručno-operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije. Članovi operativnog tima su se predhodno sastali i sa lokalnim ugostiteljima sa kojima je, kako je saopšteno, postignut dogovor da se mere o ograničenju radnog vremena moraju poštovati za dobrobit svih građana.

”Epidemiološka situacija je nestabilna, nesigurna i sa zabrinjavajućim elementima – izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić. On je kazao da je zavod do današnjeg dana testirao 13 869 uzoraka od čega je 1428 pozitivnih. Podaci ukazuju sa se situacija naročito pogoršava poslednjih nedelju dana.

”Ako posmatramo samo poslednjih mesec dana od 1. do 25. imamo 24 pozitivna slučaja, a od 26. do 31. čak 38 od ukupno testiranih 1331. Kao što se može videti ovih zadnjih sedam dana dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije. Povećava se i broj prvih pregleda u Covid ambulanti, veliki broj pacijenata leči se kući, a mi nemamo uvid u takve pacijente”, kazao je Spahić. Apelovao je na građane da se maksimalno pridržavaju svih protivepidemijskih mera.

”Virus je u opticaju – upozorava Spahić i podseća na situaciju od pre dva meseca, koju smo, kako kaže, brzo zaboravili.  ”Budimo pametni i strpljivi. Razumemo privrednike i sve građane, ali moramo da usporimo transmisiju virusa”, naglašava Spahić.

Zbog nestabilne epidemiološke situacije Grad će insistirti na poštovanju uredbe o ograničenju rada ugostiteljskih objekata do 21 čas u zatvorenom i do 23 časa na otvorenom prostoru – rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je zahvalio predstavnicima ugostitelja koji su, kako je kazao, pokazali razumevanje za takvu odluku.

”Imali smo pre ovog sastanka razgovor sa ugostiteljima iz Novog Pazara i njihovim predstavnicima. Ja se ovom prilikom njima zahvaljujem na razumevanju. Objasnili smo kompletnu epidemiološku situaciju u našem gradu i da svaku meru koju donesemo mi sagledamo iz različitih uglova. Celokupna privreda je u teškoj situaciji, ali zbog bezbednosti naših građana moramo maksimalno poštovati mere, iako znamo da nisu popularne”, kazao je gradonačelnik Biševac. On je najavio da će pratiti situaciju narednih dana, te da će u zavisnosti od toga odlučivati o preduzimanju odgovarajućih mera.

”Situacija i u okruženju je veoma teška. Uvodi se policijski čas u susednim zemljama, a naše odluke treba da budu preventiva da ne bismo došli do nekog goreg stanja. Ovo su zapravo mere da se ne bi ponovila situacija u junu i julu”, naglasio je gradonačelnik Biševac.

Situacija je ozbiljna i teška i zato niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje uredbu o poštovanju mera protivepidemiološke zaštite – zaključeno je na sastanku.

S.Lj.

Exit mobile version