Naslovna Featured Istaknuto Epidemiološka situacija i sezonski grip

Epidemiološka situacija i sezonski grip

epidemioloska-situacija-i-sezonski-grip

 Trenutna epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna i nesigurna, kazu iz ZZJZ. Iako se poslednjih dana beleži smanjen broj prvih pregleda u kovid ambulanti, zaraženih i hospitalizovanih, ne smemo se opuštati, poručuju iz ove zdravstvene ustanove. Što se tiče vakcinacije protiv korone, kažu da je zainteresovanost građana povećana.

“Iako smo na jednom zaravnjenom platou, polako opadaju brojke zaraženih, hospitalozovanih kao i prvih pregleda”, kazala je dr Majda Iković iz novopazarskog ZZJZ i iznela sledeće podatke: trenutno hospitalizovanih pacijenata ima 119, juče je bilo 280 prvih pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja, smanjen je i procenat uzorkovanih slučajeva. Ipak, ovi podaci ne smeju da nam daju za pravo da pomislimo da korona jenjava i da se opustimo već naprotiv, još uvek se moramo pridržavati epidemijskih mera kako bi sanje bilo još bolje i kako bi jednoga dana se izborili sa ovim opakim virusom.

Dr Iković kaže da se prati i situacija sa imunizacijom pa dodaje da se i tu stanje malo poboljšalo. “Izgleda da je ova situacija u poslednjih mesec ipo dana, kada se naglo pogoršalo stanje sa koronom, navela građane da se vakcinišu iako ima dosta njih koji uopšte nisu to hteli da urade”, kazala je dr Iković. Prvom dozom vakcinisalo se 25.905 građana, drugom 23.312 a treću dozu primilo je 3.009 lica. U septembru i oktobru ukupno prvu dozu vakcine primilo je 4.023 osobe, drugu dozu primilo je 3.110 građana i treću njih 2.913.

“Ono što nas dodatno zabrinjava jeste i dolazak sezonskog gripa koji sa sobom nosi veoma slične simptome kao kod koronavirusa, pa građani moraju osluškivati svoje telo kako bi prepoznali da li se radi o sezonskom gripu ili možda koroni”, dodala je dr Majda Iković. Ona je ukazala na razliku simptoma pa je navela da ukoliko neko ima simptome  pogoršanja zdravstvenog  stanja koje se odnosi na zahvatanje gornjih disajnih puteva, curenje iz nosa, bez težih tegoba da se jave izabranom lekaru a ukoliko pored ovih, imaju i povišenu telesnu temperaturu, jaku glavobolju, upalu pluća, da se jave u kovid ambulantu.

Inače, vakcine protiv sezonskog gripa su stigle, ima ih u dovoljnim količinama, tako da lekari pozivaju sve građane, naročito starije osobe, da prime ovu vakcunu koju slobodno mogu primiti u isto vreme kao i vakcinu protiv korone.

Dodala je da zdravlje u ovim uslovima treba da štitimo i tako što ćemo u organizam unositi što više vitamina, jesti zdravu hranu i što je više moguće provoditi vreme šetajući i boraveći u prirodi na svežem vazduhu.

Ono što je karakteristično sada za ovaj period jeste i vreme sezonskog gripa koji ima jako slične simptome sa koronavirusom pa građani treba da znaju kako da ih razlikuju i kome treba da se jave: izabranom lekaru i u kovid ambulantu.

B.V.

 

Podeli

Exit mobile version