Epidemija! Virus gripa prisutan- za dva meseca hospitalizovano 100 pacijenata

Novi Pazar – Poslednja dva meseca na grudnom odeljenju hospitalizovano je preko 100 pacijenata sa respiratorinim problemima, dok su zbog lošeg stanja dva pacijenta prebačena u Kragujevac. Broj onih građana Novog Pazara sa simptomima gripa koji se javljaju lekarima opšte medicine se ne smanjuje.

 

Načelnica Grudnog odeljenja novopazarske Opšte bolnica dr Hedija Albibašić kaže da se i prvih tri dana marta javilo 15 pacijenata, kojima je grip izazvao zdravstvene probleme probleme, što je zahtevalo hospitalizaciju. Prema njenim rečima najkritičnije je bilo u februaru.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja. Povećan broj onih koji traže pomoć izabranog lekara zbog virusa se ne smanjuje, a bolest nije zaobišla ni lekarsko osobolje, te služba opšte medicine radi smanjenim kapacitetom.

Lekari savetuju da ukoliko to nije neophodno, pacijenti, koji boluju od virusa ne dolaze u prostorije Doma zdravlja, jer time šire grip, a postoji i opasnost da se zaraze i hronični bolesnici.

Najbolja prevencija je jačanje imuniteta, provetravanje prostorija, izbegavanje skupova, kao i unošenje vitamina C u organizam. Ukoliko se grip i pojavi, lekari savetuju mirovanje i uzimanje simptomatske terapije. Ukoliko grip izazove neke teže zdravstvene tegobe, u tom slučaju treba posetiti izabranog lekara. Kako bi se očuvalo zdravlje pacijenata na bolničkom lečenju zabranjene su posete na svim odeljenjima Opšte bolnice . Pojedini mediji izveštavali su da je šest pacijenata obolelih od gripa H1N1 hospitalizovano je u Kliničkom centru u Kragujevcu, i zbog teškog zdravstvenog stanja priključeni su na aparate za veštačko disanje u Jedinici intenzivne nege Infektivne klinike. Među njima su pacijenti iz Kragujevca, Novog, Pazara, Ćuprije i Rekovca. Kod četvoro pacijenata izolovan je virus gripa H1N1, a za dvoje se još čeka rezultat..

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO