Naslovna Featured Istaknuto Energetska efikasnost i obnovljivi izvori

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori

energetska-efikasnost-i-obnovljivi-izvori

U okviru javne rasprave o Strategiji održivog razvoja grada Novog Pazara za period od 2021. do 2030. godine predstavljen je modul – Energetsko snabdevanje grada, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije. Za ovu oblast, koja će strateškim dokumentom dati smernice u realizaciji ciljeva vezanih za smanjenje zagađenosti vazduha i održivosti planete, građani Novog Pazara su pokazali veliko interesovanje.

Prema rečima koordinatora poslova iz oblasti energetike Ediba Đerleka, radna grupa je izradila modul iz kojeg su proistekla dva osnovna cilja: energetsko napajanje grada i  zelena energija sa obnnovljivim izvorima. U domenu energetskog napajanja, očekuje se pomak u smislu poboljšanja energetskih kapaciteta sa adekvatnim naponskim nivoima u skladu sa potrebama grada – kaže Đerlek.

”Pokušali smo da kroz taj program damo jednu viziju poboljšanja stanja grada Novog Pazara u snabdevanju energijom, a time i da se prilagodimo planovima energetike, odnosno da Elektroprivreda Srbije svojim planovima uzme u obzir i naše viđenje stanja, i realne potrebe grada Novog Pazara”, rekao je Đerlek.

Šef odseka za planiranje i realizaciju projekata Faruk Suljević ističe značaj ovog strateškog dokumenta, ne samo na lokalnom nivou već i globalno, jer on daje smernice u realizaciji osnovnih ciljeva koji vode ka smanjenju zagađenosti vazduha i održivosti planete.

”Mi smo do sada odradili pripremu za izgradnju toplane na biomasu, tu je i gasovod koji se upravo radi, ali moramo strateškim dokumentom pripremiti i sam grad na širenje potencijala, i biomase i gasovoda, i samim tim smanjiti zagađenje, što nam je u ovom trenutku prioritet”, izjavio je Suljević.

”Konkurs za zamenu kotlova na čvrsto gorivo pokazatelj je velike zainteresovanosti građana za ovu oblast”,  kaže Sulejvić. Najavljuje da će se takvi i slični konkursi, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, realizovati i ubuduće, u saradnji sa ministarstvima energetike i zaštite životne sredine.

S.Lj.

Podeli

Exit mobile version