EMIR SULJAGIĆ Dok Bakiru i Miloradu BiH služi za ostvarenje većih ciljeva u meni imaju protivnika

SARAJEVO – Emir Suljagić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ispred DF-a nedavno je žestoko kritikovao Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zbog njegovog uključivanja u kampanju Tajipa Erdoana, piše novinska agencija Patria.

Suljagić je odgovarajući na pitanje da li BiH treba da ima zemlje s kojima ima prisne odnose, ili smatra da je preveliko povezivanje s interesima bilo koje druge zemlje greška odgovorio kako BiH mora imati bosanskohercegovačku vanjsku politiku, ne vazalsku.

– Naša politika mora biti zasnovana isključivo na našim interesima. Imamo niz prijateljskih zemalja s kojima treba odnose produbljivati. Međutim, nikako ne trebamo naše odnose sa prijateljskim zemljama rizikovati radi ličnih i partijskih preferenci. Erdoan je sigurno prijatelj BiH, kao i svi lideri Republike Turske prije njega i dobri odnosi naše dvije države ne zavise od toga ko vodi te države. Ali njegova zastava nije naša zastava. Naša jedina zastava je zastava naše države Bosne i Hercegovine čiji smo integritet i suverenitet platili krvlju – kaže Suljagić.

On je dodao da će ukoliko pobijedi na izborima njegova vanjska politika biti utemeljena na slobodarskom duhu bh. naroda svih vjera i etničkih pripadnosti koji smo pokazali od bune Husein-kapetana Gradaščevića do posljednjeg rat u kojem smo nakon višestoljetnih težnji ostvarili svoje pravo na državu.

– Neću žrtvovati ni najmanji naš interes i cilj zarad nekog drugog većeg cilja koji nema veze sa našom zemljom i njenim građanima. Meni je bliži svaki sadašnji stanovnik Trebinja i Banje Luke, i s kojim se ne slažem oko mnogo čega, nego bilo ko van BiH. Svako kome je BiH, ili jedan njen dio, samo instrument za postizanje nekog većeg cilja koji nema veze sa BiH u meni ima vječnog protivnika. I nije uopšte bitno da li se zove Milorad ili Bakir – dodao je Suljagić precizirajući da će nastaviti tamo gdje je krenuo Željko Komšić.

– Naša zemlja je puno više od prostog zbira tri plemena, kako je neki žele predstaviti, i želim da to svima u svijetu nastavim objašnjavati. Nadalje, moramo biti svjesni da naša ekonomska situacija nalaže da otvorimo dijalog sa zemljama oko kojih nemamo koncenzus unutar Predsjedništva BiH. Moramo biti pragmatični i shvatiti da naše firme imaju šansu da izvoze na tržište Republike Kosovo. Stoga, planiram otići u Prištinu da obnovimo odnose sa tom državom iako je nažalost ne priznajemo. Naravno, činjenica je da mi od Beograda, Podgorice i Zagreba nemamo bližih zemalja i sa njima moramo graditi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i horizontalnoj saradnji na državnom nivou. NATO integracije će biti prioritetni zadatak svih u zemlji u iduće četiri godine i sigurno je da ću svoje odlične odnose sa prijateljima BiH u Vašingtonu iskoristiti da taj proces bude ubrzan. Berlin i Pariz su druge dvije ključne zemlje od kojih moramo dobiti punu podršku da bismo napravili taj ključni iskorak koji ova zemlja čeka još od pada aprilskog paketa 2006. godine – dodao je Suljagić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO