Eminentni stručnjaci posetili novopazarske malinare

Malinare je danas obišao tim stručnjaka koji je procenio gde su to napravili greške prilikom sadnje i tretiranja biljaka tokom rasta. Prema rečima eminentnog profesora i predavača Aleksandra Leposavića, uglavnom su to početničke greške, ali da je i pored toga kvalitet maline u ovom kraju u visokom rangu kvaliteta.

Eminentni profesor doktor za jagodičasto voće Aleksandar Leposavić  sa svojim saradnicama obišao  je 9 malinjaka u okolini Novog Pazara. Prema njegovim rečima, većina malinara je napravila početničke greške pri sadnji ovog jagodičastog voća, zbog čega su svi za 30 do 40 odsto smanjili svoj rod koji je, kako je rekao, odličnog kvaliteta.

„Ono što je definitivan zaključak posle današnjeg obilaska je da potencijala za proizvodnju maline ima itekako. Stvari koje su danas uočene odnose se pre svega na neke početničke greške koje u velikoj meri dovode ili do izmrzavanja izdanaka a u svakom slučaju do drastičnog smanjena prinosa,“ objasnio je Leposavić.

Svi maliniri, čiji su malinjaci pregledani, istakli su da im je veoma drago što je ovakav stručnjak došao i objasnio gde su napravili propuste i kako da ih reše.

„Sve što su nas osavetovali uradićemo kako bi postigli još bolji prinos i kvalitet maline. Jer od maline, ako se radi ozbiljno može dobro da se zaradi“, istakli su malinari.

Naučni savetnik, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi kao i koordinator Poljoprivredne savetodavne i stručne službe dr Rade Jovanović kazao je da je prehrambena sigurnost najvažnija za našu zemlju i da stručne službe daju svoj doprinos u potpunosti.

„Danas sam došao u kontrlu i koordinaciju rada PSSS u Novi Pazar. Hteo sam da vidim aktivnosti savetodavaca i više su nego povoljni utisci sa terena“, kazao je Jovanović.

Menadžer projekta „Socijalno preuzetništvo u svrhu smanjena siromaštva“ Igor Koičić istakao je da se ovim projektom želi unaprediti proizvodnja ali i skladištenje i prerađivanje sirovine iz ovog kraja.

„Suština cele priče je da pokušamo da poljoprivredne proizvođače, primarno malinare i druge koji se bave proizvodnjom jagodičastog i bobičastog voća, podržimo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kako kroz stručnu podršku tako i kroz određene biznis elemente. Druga bitna stvar projekta je izgradnja hladnječe“, objasio je Koičić.

„Ovaj današnji skup će dati naučna istraživanja i dokaze kako ćemo na najbolje načine da unapredimo proizvodnju maline na našem području, kako bi postigli veći prinos i da bi mogli više da zarađujemo, jer za bavljene proizvodnjom maline nema ograničenja“, istakao je Sajtarić.

Podsetimo da projekat „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi“ koje realizuje grad Novi Pazar u saradnji sa svojim partnerima, SEDA, IDC, Merhamet, Međuopštinska unija poljoprivrednih proizvođača i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, organizuje sutra 18. avgusta edukativno predavanje za sve malinare.

A. Ademović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO