Elfić – U Sandžaku si kriv ako drugačije misliš

Novi Pazar – Politička situacija u Sandžaku nije vidno izmjenjena posljednjih dvadeset godina. Narušene su mnoge vrijednosti koje su krasile ovu regiju. Ekonomski Sandžak je u potpunosti devastiran, a životni standard je iz dana u dan sve gori. Nerazvijenost infrastrukture ne pruža mogućnost stvaranja perspektive za ekonomski oporavak. Svjedoci smo učestalih tuča, pljački i ubistava, nerazjašnjenih od strane nadležnih organa, tako da je bezbednost građana vidno ugrožena.

20140112-130459.jpg

Pomješanost političkog, vjerskog, nacionalnog i kulturnog djelovanja, sa visokom amplitudom ostrašćenosti komplicirala je već složene prilike i time izazivala dodatnu nestabilnost, ocenjuje Emir Elfić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i poslanik u Skupštini Srbije. Nakon prošlogodišnjih političkih razmimoilaženja, nekada jedinstvena stranka podelila se na dva dela, BDZ koju predvodi Elfić i BDZ Sandžaka na čijem čelu je Jahja Fehratović i koja je ostala bliska muftiji Muameru Zukorliću.

Ko su krivci za takvo stanje u ovom regionu?
– Ključni krivci su oni koji godinama pokušavaju da dijele Bošnjake na patriote i izdajnike, na munafike i vjernike. To su oni koji su pokušavali da getoiziraju društvo, pokušavajući da nametnu jednoumlje kako bi lakše ostvarivali svoje interese, krijući se beskrupulozno iza nacionalnih i vjerskih interesa. To su oni koji se „brinu“ za siromašne, a enormno su se obogatili bez pokrića, koji pozivaju na slobodu a ponašaju se kao robovlasnici. Najveći krivci su oni koji su etiketirali svakoga ko je imao drugačije mišljenje i spremnost da javno iznese i brani svoj stav.

Zašto odbornici vaše partije skoro godinu dana ne učestvuju u radu Skupštine grada Novog Pazara?
– Odbornici BDZ su učestvovali u radu skupštinskog odbora i savjeta. U poslednjem periodu su iz opravdanih razloga bili sprečeni da prisustvuju sjednicama Skupštine grada. Svakako da će u narednom periodu odbornici ove partije u punom kapacitetu učestvovati u svim aktivnostima lokalnog parlamenta.

Koji je način da se smanji podela među Bošnjacima?
– Bošnjaci nisu podeljeni, već postoje podele među akterima na političkom i društvenom polju. Većina Bošnjaka je jedinstvena u tome da ostrašćene podele među političarima samo nanose štetu. Posledice političkih, pa i vjerskih, sukoba samo su destabilizovale Sandžak i dovele većinu građana do ivice siromaštva. Kao odgovorni ljudi moramo da razgovaramo o krucijalnim problemima i projektima i dijalogom da dolazimo do konsenzusa. Koncept jedinstva Bošnjaka pod zastavama onih koji su to decenijama narušavali je utopija. Poslije dvadeset godina političkog pluralizma, smatram da su Bošnjaci politički sazreli. To su pokazali i na prethodnim izborima kada su na neki način kaznili sve i svima dali šansu. Potpuno sam ubijeđen da će Bošnjaci svoju podršku u budućnosti dati onima koji mogu da kreiraju bolji ambijent, u kojem će vladati snaga argumenta i pravičnosti, a ne argument sile i nepravde.

Kako u BDZ vidite prevazilaženje problema u Islamskoj zajednici (IZ) i da li na to može da utiče izbor novog predsednika Mešihata IZ u Srbiji?
– Prevazilaženje tih problema moguće je samo otvorenim dijalogom svih strana, uz posredovanje Sarajeva i Ankare što je podrazumijevala ranije pokrenuta inicijativa za objedinjavanje IZ. Smatram, da je veoma važan i zdrav pristup zvaničnog Beograda, koji je nažalost 2007. uticao na podjele koje su neretko uticale na stabilnost u Sandžaku. Kad su u pitanju izbori za predsednika Mešihata IZ u Srbiji, mislim da se više radi o taktičko-manevarskom potezu, a ne suštinskom i konceptualnom. To nisu bili raspisani izbori za predsjednika Mešihata, već konkurs za najvećeg Zukorlićevog poslušnika. Ako se stvar posmatra sa aspekta Ustava IZ u Srbiji, radi se o neustavnom potezu jer je po Ustavu predsjednik Mešihata istovremeno i glavni muftija. Analogno tome, po automatizmu nakon izbora za predsjednika Mešihata Zukorlić bi trebalo da se povuče sa mjesta glavnog muftije i ustupi novoizabranom predsjedniku Mešihata.

Šta mislite o uvođenju nastave na bosanskom jeziku?
– BDZ se od svog osnivanja zalaže za uvođenje bosanskog jezika u sistem obrazovanja. Međutim, način i model na koji je krenula implementacija u potpunosti je obesmislilo cijeli projekat. BNV u tehničkom sazivu nema kapaciteta da iznese jedan ovako značajan projekat. Cijela priča se pretvorila u monodramu Esada Džudževića i pokušaj prikupljanja poena političke opcije kojoj pripada zloupotrebljavajući djecu i njihove roditelje. Još u junu prošle godine, za skupštinskom govornicom, postavio sam pitanje tadašnjem ministru obrazovanja koje stručne komisije rade na izradi naučno-nastavnih planova i programa, po kojim udžbenicima će se raditi i ključno pitanje koje sam postavio je da li će se srpska i bošnjačka djeca dijeliti u odvojene razrede. Na žalost, nisam tada dobio nijedan odgovor, ali sada je sasvim jasno da sam anticipirao ono što se trenutno na terenu dešava.

Da li očekujete vanredne izbore i s kim biste bili u koaliciji, a s kim ne?
– Trenutna snaga SNS je nadišla broj njihovih poslanika u republičkom parlamentu i to potvrđuju istraživanja i poslednji lokalni izbori u nekoliko opština. Zato je sasvim prirodno da kao vodeća partija ima težnju kapitalizacije trenutnog stanja. Sa druge strane, ova Vlada započela je nekoliko velikih zadataka (Briselski sporazum, početak pregovora sa EU i borba protiv korupcije) i bilo bi nerealno da se u jednom takvom političkom trenutku dese izbori. Ukoliko do njih dođe, BDZ je odlučna u jačanju sopstvenih kapaciteta i jačanje korpusa nacionalnih manjina koje su naši prirodni partneri. Komunikacija i saradnja sa našim koalicionim partnerima je jako dobra i veoma je izgledno da ćemo kao na izborima 2012. izaći zajedno, bilo da se radi o prevremenim ili redovnim izborima.

Spekulacije Zukorlićevih medija

* Da li je tačno da će se dva odbornika BDZ prikloniti skupštinskoj većini i da li ste o tome razgovarali sa predstavnicima Sandžačke demokratske partije, koja predvodi lokalnu vlast u Novom Pazaru?

– To je više izliv straha, a ne spekulacija onih koji se boje da bi BDZ mogao ući u lokalnu vlast i time povećati minimalnu skupštinsku većinu. Radi se o neistini koju su plasirali Zukorlićevi mediji da su se naši odbornici sastali sa novopazarskim gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i dogovorili ulazak u vladajuću većinu. Taj sastanak nikada nije bio. Ukoliko ova partija bude razgovarala sa bilo kim o ulasku u vlast, javnost će sigurno o tome biti obaveštena.

Krivi i BNV i Ministarstvo prosvete

– Naš stav je da je odvajanje djece potpuno neprihvatljiv model, jer on potencijalno može stvoriti jaz između dvije zajednice u Sandžaku, srpske i bošnjačke, koje tradicionalno žive u duhu tolerancije i suživota. Nadležni zakoni podrazumijevaju da Bošnjaci kao nacionalna zajednica imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku sa elementima istorije, tradicije i kulture uz mogućnost primene različitih pristupa i modela. Pored BNV u tehničkom mandatu, veliku odgovornost za probleme nastale nakon uvođenja nastave na bosanskom nosi Ministarstvo prosvete koje nije odgovorilo izazovu na pravi način. Prepucavanje među ova dva ključna aktera, zbog nastalih problema na terenu, neće dovesti do riješenja, smatra lider BDZ Emir Elfić.

Izvor.Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO