Naslovna Sandžak Novi Pazar Elfić: Ponudićemo konkretna rješenja po pitanju izmjena Zakona o Nacionalnim savjetima...

Elfić: Ponudićemo konkretna rješenja po pitanju izmjena Zakona o Nacionalnim savjetima – Video

emir izjava

Novi Pazar – Nosilac liste “Lista nacionalnih zajednica” i narodni poslanik Emir Elfić izjavio je danas da će jedna od prvih stvari koje će učiniti nakon ulaska u Parlament Republike Srbije biti predlaganje amandmana na izmjene i dopune Zakona o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

On  je istakao da je aktuelni Zakon pokazao puno manjkavosti i otvorio vrata mnogim malverzacijama na prethodnim izborima i da će ponuditi adekvatna zakonska rješenja kako bi se to suzbilo.

“Nacionalni savjeti trebaju biti mjesto okupljanja pripadnika određenih nacionalnih zajednica. Kada su Bošnjaci u pitanju mi stojimo na stavu da je Savjet mjesto gdje Bošnjaci trebaju iznoiti svoje različite stavove po svim pitanjima bez obzira  jesu li ta pitanja političkog, društvenog, socijalnog, kulturnog ili obrazovnog karaktera. Smatramo da sve strane moraju imati svoje predstavnike u Nacionalnom savjetu kako bi on imao pun kapacitet u svojem funkcionisanju.”  – rekao je Elfić.

Elfić je podsjetio da ova godina nije samo izborna za republički Parlament , već da će će nakon izmjena aktuelnog Zakona o nacionalnim savjetima, biti izborna i za Nacionalne savjete.

“Svjedoci smo da su se dešavale mnoge malverzacije tokom predhodnog izbornog ciklusa gdje je Bošnjački nacionalni savjet doživjeo i svoj dualizam, odnosno bio je onesposobljen da se bavi resorima koji su u nadlježnosti Savjeta. I pripadnici drugih nacionalnih zajednica imali su manje ili više dosta problema i u smislu finansiranja i u smislu komunikacije sa zvaničnim Beogradom i nisu mogli mnogo toga učiniti na onim poljima kojima su se trebali baviti.” – rekao je Elfić.

On je još jednom ponovio da će amandmani koje će predložiti sprečiti uočene nepravilnosti u funkcionisanju Nacionalnih savjeta.

“Nacionalni savjeti moraju biti institucije koje predstavljaju nacionalne zajednice u svom punom kapacitetu. Oni moraju korenspodirati sa zvaničnim Beogradom u zakonskom okviru i moraju biti institucije koje treba da nadomeste nedostatke koje nacionalne zajednice imaju i da doprinesu potpunom ispunjenju njihovih prava.” – Zaključio je Elfić.

Exit mobile version