Elektronskim putem brže do dozvole

Od početka 2016.godine u Srbiji je počeo da se primenjuje sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.  Ovim  sistemom je  ubrzana procedura, a dozvole  se izdaju  veoma jednostavno, s tim što činovnici imaju ograničene rokove da podnosiocima zahteva odgovore.

U Odeljenju za urbanizam Grada Novog Pazara, od početka godine podneto je oko 80 zahteva za izgradnju objekata. Opšta je ocena da je ovaj elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola mnogo boli i efektivniji nego prethodni.

Prema rečima Pembe Džanković , zamenice načelnika Odeljenja za urbanizam, u početku je sve to išlo malo teže i trebalo je vremena ,kako činovnicima, tako i klijentima, da se naviknu, no sada  su svi shvatili brojne prednosti ove procedure.

Svaka procedura ima posebnu dokumentaciju koju je neophodno priložiti. Kod lokacijskih uslova postoji idejno rešenje. Načešće su greške  zbog nepoštovanja ovih uslova i neplaćanja taksi i podnošenja punomoćja. Sve to treba da se elektronski potpiše i da prodje kroz centralnu registracionu evidenciju.

Za rešavanje idejnog projekta, zaposlenima je ostavljeno pet radnih dana .U tom roku će klijentima, ili poslati zahtev  da dopune dokumentaciju ili isprave projekat, ili će ga jednostavno odobriti i  poslati u dalju proceduru. Tom prilikom, klijent ne dobija nikakav odgovor.

Klijenti ne znaju ko obrađuje njihov predmet, pa ne može doći do neželjenih i nepotrebnih pritisaka, procedura je jednostavnija i odgovor se mnogo brže dobija, nego što je to ranije bio slučaj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO