Ekstrakt biljke gavez usporava starenje

Već se pokazalo da dijete s ograničenim unosom kalorija usporavaju starenje a sada su britanski naučnici otkrili da sličan efekat kod crva ima i uobičajeni sastojak krema za lice – alantoin.

Alantoin, ekstrakt biljke gavez i sastojak mnogih krema protiv starenja, može produžiti životni vek nekih vrsta crva za više od 20 odsto, jednako kao što to može učiniti i dijeta s ograničenim unosom kalorija.

Kad bi se takav lek stvorio za čoveka mogli bismo da usporimo sat koji reguliše genetsko starenje i dobijemo prosečno 20 odsto duži životni vek.

“Uočeno je da smanjeni unos kalorija doprinosi ljudskom zdravlju a, iako je potrebno dodatno istraživanje, naše otkriće može potencijalno da rezultira lekovima za ljudske bolesti povezane sa starenjem”, kaže Joa Pedro de Magalhaes, naučnik sa Univerziteta Liverpul.

“Pokazali smo da ta stvar deluje kod crva, ali potrebna su istraživanja na modelima sisavaca”, kaže jedan od naučnika Šaun Kalvert.

“Sledeći korak je da otkrijemo mehanizme kojima alantoin produžava životni vek, a ako se to može ponoviti kod čoveka to bi značilo da možemo otkriti načine da živimo duže”, kaže Kalvert.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO