Naslovna Featured Istaknuto Ekskluzivno za Dnevnik nakon izricanja presude srebrenička majka i predstavnica MC Potočari

Ekskluzivno za Dnevnik nakon izricanja presude srebrenička majka i predstavnica MC Potočari

ekskluzivno-za-dnevnik-nakon-izricanja-presude-srebrenicka-majka-i-predstavnica-mc-potocari

Urednica informativnog programa RTV Novi Pazar odmah nakon izricanja presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću razgovarala je sa članicom Udruženja Srebreničke majke, srebreničankom Fadilom Efendić koja je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i sina.

Fadila je izricanje presude pratila u Potočarima sa puno pažnje i očekivanja.

U izjavi za Dnevnik RTV Novi Pazar kazala je da današnja presuda koju je izreklo Žalbeno veće Haškog tribunala očekivan ishod.

”Očekivala sam da ishod bude upravo ovakav, a uzimajući u obzir o kakvoj ličnosti je reč, o ratnom zločincu, ni jednog momenta nisam posumnjala da bi moglo biti drugačije. Ovom presudom, osim što je Mladiću potvrdilo kaznu, sud u Hagu je dokazao i svoj rad i da postoji pravda. To je, međutim, početak borbe za dalja delovanja i dalju borbu za pravdu i istinu. Emocije su mi pomešane, samnom su bile i majke koje su izgubile sinove, mnogobrojnu familiju. Nije to neka posebna radost, ali je pozitivno za nas i prijatno je bilo čuti takav ishod koji sam i očekivala” kazala je ona za Dnevnik.

Portparolka Memorijalnog centra u Potočarima Almasa Salihović, govoreći za Dnevnik izrazila je nadu da će presuda biti razlog da se ubrza donošenje zakona o zabrani negiranja genocida.

”Mi smo danas u Memorijalnom centru imali organizovano praćenje suđenja. Sa nama su bile majke i udovice onih čiji su sinovi i muževi ubijeni u genocidu u Srebrenici. Mogu reći da smo zadovoljni presudom zato što je doživotna kazna zatvora i presuda genocida u Srebrenici. Na žalost žao nam je što nije presuđeno da je počinjen genocid i da je odgovoran Ratko Mladić za genocid u ostalih šest opština u Bosni i Hercegovini. Ipak, možemo biti zadovoljni i možemo reći da je ovo konakčna satisfakcija žrtvama i onima koji su preživeli genocid u Srebrenici” kazala je Salihović.

Podsetimo danas je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove izrekao presudu Ratku Mladiću, a izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Hagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Razgovarala Senada Kalić

Exit mobile version