Ekskluzivno za Dnevnik nakon izricanja presude srebrenička majka i predstavnica MC Potočari

Urednica informativnog programa RTV Novi Pazar odmah nakon izricanja presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću razgovarala je sa članicom Udruženja Srebreničke majke, srebreničankom Fadilom Efendić koja je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i sina.

Fadila je izricanje presude pratila u Potočarima sa puno pažnje i očekivanja.

U izjavi za Dnevnik RTV Novi Pazar kazala je da današnja presuda koju je izreklo Žalbeno veće Haškog tribunala očekivan ishod.

”Očekivala sam da ishod bude upravo ovakav, a uzimajući u obzir o kakvoj ličnosti je reč, o ratnom zločincu, ni jednog momenta nisam posumnjala da bi moglo biti drugačije. Ovom presudom, osim što je Mladiću potvrdilo kaznu, sud u Hagu je dokazao i svoj rad i da postoji pravda. To je, međutim, početak borbe za dalja delovanja i dalju borbu za pravdu i istinu. Emocije su mi pomešane, samnom su bile i majke koje su izgubile sinove, mnogobrojnu familiju. Nije to neka posebna radost, ali je pozitivno za nas i prijatno je bilo čuti takav ishod koji sam i očekivala” kazala je ona za Dnevnik.

Portparolka Memorijalnog centra u Potočarima Almasa Salihović, govoreći za Dnevnik izrazila je nadu da će presuda biti razlog da se ubrza donošenje zakona o zabrani negiranja genocida.

”Mi smo danas u Memorijalnom centru imali organizovano praćenje suđenja. Sa nama su bile majke i udovice onih čiji su sinovi i muževi ubijeni u genocidu u Srebrenici. Mogu reći da smo zadovoljni presudom zato što je doživotna kazna zatvora i presuda genocida u Srebrenici. Na žalost žao nam je što nije presuđeno da je počinjen genocid i da je odgovoran Ratko Mladić za genocid u ostalih šest opština u Bosni i Hercegovini. Ipak, možemo biti zadovoljni i možemo reći da je ovo konakčna satisfakcija žrtvama i onima koji su preživeli genocid u Srebrenici” kazala je Salihović.

Podsetimo danas je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove izrekao presudu Ratku Mladiću, a izricanje presude predstavnici stradalničkih udruženja i žrtava pratili su u Hagu, Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu.

Razgovarala Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO