Naslovna Vijesti Ekskluzivno – Uhapšen pripadnik “Belih Orlova” zbog zločina u Štrpcima!

Ekskluzivno – Uhapšen pripadnik “Belih Orlova” zbog zločina u Štrpcima!

Beograd — Francuska policija uhapsila bosanskog Srbina Radomira Šušnjara, bivšeg pripadnika paravojnih formacija u BiH, zbog ratnih zločina u Višegradu 1992. godine.

Kako saznaje B92, za njega se sumnja i da je jedan od otmičara putnika iz voza u Štrpcima 1993.

Hapšenje je izvedeno na zahtev vlasti BiH, a tužilaštvo BiH je navelo da je Šušnjar osumnjičen da je, zajedno s Milanom Lukićem, komandantom paravojnih “Belih orlova”, učestvovao u likvidaciji 59 bošnjačkih civila, uglavnom dece, žena i staraca u Višegradu.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potvrdio je za B92 da je uhapšen Šušnjar.

“Ja sam u Sarajevu bio baš na sastanku sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem kada je stigla ta vest da je u Francuskoj uhapšeno lice po poternici BIH sa prezimenom Šušnjar. On je uhapšen po potrenici BiH zbog zločina nad Bošnjacima, tj. sumnje da je učestvovao u paljenju bošnjačke dece i staraca. Ja mogu samo da kažem da i mi, naše tužilaštvo ima određena saznanja da je to lice učestvovalo u otmici u Štrpcima 1993. godine”, rekao je Vukčević za B92.

Bosansko tužilaštvo tereti Šušnjara da je lično učestvovao u zatvaranju žrtava u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu i kasnijem paljenju objekta, prenose lokalni mediji.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog teških zločina nad Muslimanima u Višegradu, 1992-95.

Bivši lider srpske paravojske u BiH Milan Lukić prebačen je početkom godine u Estoniju na izdržavanje doživotne kazne.

Nezvanično, za Šušnjara se sumnja i da je jedan od onih koji su izvršili zločin u Štrpcima pre više od dve decenije, kada su pripadnici VRS iz voza na liniji Beograd-Bar oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i Hrvata.

Voz koji je 27. februara 1993. iz Beograda krenuo ka Baru, u železničkoj stanici Štrpce dočekala je grupa vojnika iz Republike Srpske. Predvođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem, iz voza su izveli 19 državljana Srbije – 18 Muslimana i jednog Hrvata.

Prema haškoj optužnici, otete putnike su odveli u selo Prelovo kod Višegrada. Tamo su ih u jednoj osnovnoj školi pretukli i oteli im novac. Potom su ih, vezane žicom, ubacili u kamion i odvezli ka Višegradu, gde su ubijeni u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća.

Exit mobile version