Ekskluzivno – Mevlid Jašarević osuđen na 15 godina

 Novi Pazar – Sarajevo -Mevlid Jašarević pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Jasarevic
Odluku je donijelo Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH.

Prema odluci Apelacionog vijeća, Jašarević će ostati u protvoru do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže do isteka pritvorske kazne.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić rekao je da protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

 

Jašareviću je Tužilaštvo BiH dokazalo krivično djelo terorizma iz izmijenjene optužnice. Naime, Jašarević je prvobitno optužen i za organiziranje terorističke grupe, ali je od tog dijela optužnice tužilaštvo kasnije odustalo.

Podsjećamo da je i prvostepenom presudom Jašarević osuđen za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić. Prilikom napada nanijeta je i materijalna šteta od 100.000 dolara.

 

Podsjećamo, Jašarević je došao pred zgradu Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, sa sobom je imao automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe, te je oko 15.30 sati počeo pucati na zgradu. Pucao je oko 50 minuta, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem, razoružali i uhapsili.

za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog djela bili su optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, ali oni su oslobođeni krivice.

Izvor.Avaz

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO