EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: Ovako su Bošnjaci išli u Tursku u branili Čanakale! (foto-video)

Novi Pazar – Prije tačno 100 godina nekoliko hiljada sandžačkih đurumlija krenulo je za Çanakkale da brani kalifat. Na slici, njihovo postrojavanje u u kasarni, koja se nalazila na prostoru današnjeg gradskog parka u Novom Pazaru.

canakale2

canakale 1

Turski premijer Ahmet Davutoglu je na obilježavanju 100. godišnjice bitke na Canakkaleu poručio da svi narodi u nekim periodima svoje historije budu pred velikim iskušenjima i da oni, poput turskog naroda, koji ne pokleknu i opstanu u tim teškim trenucima svoju historiju pišu zlatnim slovima, dok oni koji to ne uspiju budu izbrisani iz historije.

Na stadionu „18. mart“ održana je ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na šehide Canakkalea i Dana pobjede u tom najkrvavijem boju Prvog svjetskog rata i ratovanja uopće, a okupljenima se obratio i premijer Republike Turske Davutoglu, koji je istakao da su heroji iz Turske, sa Balkana, iz Azije, Evrope, Kavkaza, Bliskog istoka i drugih regija, predvođeni Mustafom Kemalom Ataturkom promijenili sudbinu naroda i na toj svetoj zemlji zasijali sjeme Republike Turske.

Ističući da je jedna od najvažnijih karakteristika tog krvavog perioda bilo nacionalno jedinstvo i bratstvo, Davutoglu je kazao da je je ostavšita tih heroja sveto naslijeđe današnjih savremenika i da će današnji turski narod zastavu Turske nositi do najviših ciljeva.

„Ovdje, pred hrabrim šehidima još jednom dajemo riječ da ćemo nastaviti nositi jedinstvo i bratstvo koje su nam ostavili u emanet. Njihovi unuci danas zajedno koračaju u bolju budućnost. Zbog šehidske ostavštine nećemo dozvoliti da uspiju oni koji rade na podjelama. Sjećanje na šehide Canakkalea živo je i na Balkanu, Bliskom istoku, Kavkazu, Sjevernoj Africi i drugim regijama. Odete li danas u Prizren, Skoplje ili Sarajevo, naći ćete mnoge koji kažu da su im djedovi ratovali na Canakkaleu“, kazao je Davutoglu.

Turski premijer je naglasio da današnja Republika Turska dijeli sudbinu i brine o svojim bratskim narodima Sirijcima, Palestincima, Kosovarima, Bošnjacima i drugima, čiji su se hrabri djedovi borili i živote položili za odbranu Istanbula.

Davutoglu je dalje kazao da je bitka na Canakkaleu pokazala da nema nepobjedivih vojski i da niti jedna sila nije jača od vjere u Boga, duhovne snage i ponosa.

„Sve dok budemo disali, zlikovci neće moći mirno spavati. Kako god ste vi bili duhovna podrška tadašnjih ugroženih naroda, tako mi danas otvaramo zagrljaj svima njima kada im je potrebno utočište, baš kako smo zagrlili više od dva miliona izbjeglica iz Sirije i kako smo grlili izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, Kosova ili Halepčea“, kazao je Davutoglu.

Ističući da je Republika Turska izgrađena na kostima šehida koji su svoje živote dali u odbrani tih prostora od 1911. do 1923. godine, Davutoglu je kazao da je danas to jaka država koja nema duga prema MMF-u, brine o svim ugroženima i koja ima plan da do 2023. godine postane jedna od deset ekonomski najrazvijenijih država svijeta.

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO