Naslovna Featured Istaknuto “Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru”

“Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru”

“ekonomski-aktivizam-roma-u-novom-pazaru”

U okviru projekta projekta „Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru“ 20 osoba romske populacije obavilo je praksu u lokalnim tekstilnim firmama I njima su danas uručeni sertitikati  uspešno završenoj obuci.  Program realizuje  Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet – Sandžak”  Projekat je deo šireg programa “EU PODRŠКA UКLJUČIVANJU ROMA – Osnaživanje lokalnih zajednica u inkluziji Roma” koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SКGO) uz finansijsku podršku Evropske unije.

Fljurije Behrami jedna je od 20 polaznika obuke romske zajednice za rad u tekstilnoj industriji,  koja je prošla obuku  za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje u okviru projekta “Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru. Kaže da će joj obuka biti od velike koristi za buduće zapošljavanje.

Završna konferencija  projekta „Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru“ koji realizuje Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet – Sandžak” održana je u Dobrosusedskom Кlubu Novi Pazar.  Projektom su unapređene aktivnosti koje su usmerene na osnaživanje romske zajednice za aktivno učešće na tržištu rada. Кroz projekat je uspešno realizovana obuka 20 osoba romske zajednice za rad u tekstilnoj industriji I njima su danas uručeni sertifikati.

Prisutnima su se obratili član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku, projekt menadžer  Fevzija Murić i predsednik MHD “Merhamet – Sandžak” Ismet Suljović. Oni su zadovoljni što je cilj projekta ostvaren, a to je da se  Romima pomogne da lakše dođu do posla.

Predstavnik  tekstilne kompanije Join doo, gde je 20 Roma pohađalo obuku Džemil Huseionović zadovoljan je ralizacijom ovog projekta, a nekoliko radnika dobiće I posao u toj firmi.

Predstavljeni su ostvareni rezultati projekta, korisnici i proizvodi nastali tokom obuka ove ciljne grupe. Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Škole za dizajn tekstila i kože, Regionalne razvojne agencija SEDA, koordinator za Rome, predstavnici romskih zajednica u Novom Pazaru, sa kojima se aktivno sarađivalo tokom realizacije projekta.

Projekat se realizuje od Septembra 2019. – do Decembra 2020. sa ciljem poboljšanja socijalne uključenosti Roma podsticanjem i pružanjem podrške ranjivim grupama u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Projekat finansira Evropska unija. Ovaj Projekat je deo šireg programa “EU PODRŠКA UКLJUČIVANJU ROMA – Osnaživanje lokalnih zajednica u inkluziji Roma” koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SКGO).

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

“Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno”, kaže se u saopštenju realizatora ovog projekta u Novom Pazaru.

Exit mobile version