Naslovna Vijesti Ejup Ganić: Naser Orić se mora osloboditi jer je to regulisano između...

Ejup Ganić: Naser Orić se mora osloboditi jer je to regulisano između dve zemlje

Hapšenje Nasera Orića u Švicarskoj šokiralo je javnost u našoj zemlji. Naročito ako se ima u vidu da je uhapšen po potjernici koja ga tereti za zločine nad Srbima tokom agresije na Srebrenicu koja je odavno trebala biti povučena.

Privođenje ratnog komandanta Srebrenice na samom ulazu u Ženevu iznenadilo je i Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH koji je 2010. godine uhapšen u Londonu također po potjernici iz Republike Srbije.

“Orića je Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu oslobodio optužbi da je počinio zločine.Ne razumijem zašto bi ga sada hapsila Švicarska”, kazao je Ganić za Klix.ba.

Istakao je kako vjerovatno niko nije pratio tok povlačenja pomenute potjernice po kojoj je Orić uhapšen a nakon što je na nju BiH uputila protest samom Interpolu.

“Osim toga, BiH ima sporazum sa Tužilaštvom Republike Srbije na osnovu kojeg su se takve potjernice trebale povući te procese protiv onih koji se sumnjiče za zločine voditi u njihovim zemljama”, kazao je Ganić te dodao da se Orić mora osloboditi.

Exit mobile version