Egipatski avion pao u Sredozemno more, potraga u toku

462

Avion “Egypt Air”, sa 66 putnika i članova posade, na liniji Pariz–Kairo, najverovatnije se srušio u Sredozemno more, kod ostrva Karpatos, javlja AFP. Nestao je sa radara neposredno po ulasku u egipatski vazdušni prostor. Istraga je u toku, grčki i egipatski vojni avioni uključeni u potragu. U avionu nije bilo državljana Srbije. Egipatski premijer kaže da ništa nije isključeno, čak ni terorizam.

Nestali avion imao 48.000 sati leta, a “Idžipt eru” je isporučen 2003. godine, saopštila kompanija “Erbas” i ponudila pomoć istražiteljima.

Agencija AFP prenosi neimenovane izvore grčkog aerodroma koji tvrde da se letelica srušila kod grčkog ostrva Karpatos. Grčka kontrola leta prva je upozorila egipatske kolege da im se avion izgubio. Kažu da nije gubio visinu, jednostavno je nestao.

U međuvremenu se oglasio i egipatski premijer Šerif Ismail, navodeći da još nema potvrđenih informacija o tome šta se desilo sa avionom.

Prema njegovim rečima, još je rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

U nestalom avionu, prema podacima o putnicima kompanije “Idžipt er”, nema državljana Srbije.

Kompanija je potvrdila je da je u avionu bilo ukupno 56 putnika, od kojih troje dece, sedam članova posade i tri oficira za bezbednost.

Među putnicima u avionu bilo je 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Avio je poleteo sinoć u 23.09 sa pariskog aerodroma “Šarl de Gol” za Kairo. Radari su ga poslednji put zabeležili iznad Mediterana, na visini od 11.000 metara.

Egipatsko civilno vazduhoplovstvo objavilo je da je kontakt sa letelicom izgubljen 16 kilometara unutar egipatskog vazdušnog prostora, 20 minuta pre sletanja.

“Let MS804 izgubio je kontakt s radarima u 02.45 po kairskom vremenu”, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu kompanije.

Evropska agencija za kontrolu avio-saobraćaja Evrokontrol saopštila da u blizini oblasti nestanka aviona nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi.

Mornarica, obalska straža i vazduhoplovne snage Egipta i Grčke pokrenule su potragu za avionom u oblasti 280 kilometara severno od egipatske obale u Mediteranu.

Grčke oružane snage su angažovale dva aviona “C-130” i fregatu, prenela je agencija ANA. I helikopteri su u priprvanosti u slučaju da bude bila potrebna akcija spasavanja.

Informacije o tome da li je avion prethodno poslao poziv u pomoć još uvek su kontradiktorne. Kompanija “Idžipt er” saopštila je prethodno da ju je vojska obavestila da je registrovala poziv iz Erbasa A320, što je vojska negirala.

Kompanija “Erbas” saopštila je da je avion isporučen egipatskoj kompaniji 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati.

Motore za avion proizveo je konzorcijum IAE sa sedištem u Švajcarskoj, a letelica je nosila serijski broj 2088, prenosi AP.

Avion tipa A320 jedan je od najčešće korišćenih “Erbasovih” aviona. Reč je o uskotrupnom avionu koji obično može da primi 150 ljudi i koristi se za letove na kratkim i srednjim deonicama širom sveta.

Pilot je imao više od 6.000 sati letačkog iskustva, od čega 2.000 sati na tom tipu aviona.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova razmenilo je izraze saučešća sa Francuskom povodom, kako je saopštilo, “pada” aviona.

izvor: RTS