Edukacijom edukatora do poštovanja mera

U cilju efektnije primene protivepidemijskih mera, Zavod za javno zdravlje i Grad Novi Pazar organizovlai su edukativno predavanje za srednjoškolce. Namera organizatora je da se edukaciojom edukatora među mladima poveća svest o neophodnosti poštovanja mera.

Različite i svima dostupne  informacije na društvenim mrežama, kao i kontradiktorni stavovi o korona virusu čak i od ljudi iz struke, po mišljenju predstavnika đačkih parlamenata novopazarskih srednjih škola, najveći su uzrok što građani ne poštuju mere.

”Kruže razne informacije društvenim mrežama i onda omladinu to navodi nasumnju da smatraju da je taj virus neka teorija zavere, ali možemo se složiti da virus postoji i da nije bitno da li je došao iz laboratorije ili iz prirode, bitno je da treba da poštujemo mere zaštite”, kaže predstavnik Učeničkog parlamenta Gimnazije u Novom Pazaru.

Predstavnica Učeničkog parlamenta Srednje medicinske pkole ”Dva heroja” Ismihana Đerlek kaže da niko nije svestan opasnosti dok ne proživi virus.

”Većina razmišlja da su oni mladi, da to njih neće pogoditi, i da to nije toliko strašno, dok oni koji su prošli kroz to, znaju koliko je to teško. Mi ćemo da damo sve od sebe kako bismo podigli svest u našem okruženju, pa kako bude”, kaže Ismihana.

S obzirom da su mladi najveći skeptici koji ne poštuju dovoljno preporuke, kako se štititi od virusa, Zavod za javno zdravlje planira još ovakvih i sličnih predavanja, kako bi se povećao stepen primene preporučenih mera u Novom Pazaru. Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje doktora Šefadila Spahića zaštine meru su nam neophodne, jer je epidemiološka situacija i dalje nestabilna, sa elementima pogoršanja u poslednjih nedelju dana.

”Ako zaštitimo jedan ljudski život,  onda smo uspeli”, kaže dr Spahić. Pozivajući građane na odgovorno ponašanje, doktor Spahić upozorava da statistika vrlo podseća na jun, neposredno pred period naglog porasta inficiranih u Novom Pazaru.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO