Naslovna Featured Istaknuto Edukacijom do veće bezbednosti u saobraćaju

Edukacijom do veće bezbednosti u saobraćaju

edukacijom-do-vece-bezbednosti-u-saobracaju

U organizaciji gradskog  Saveta za bezbednost saobraćaja , Agencije za bezbednost saobraćaja i Centra za stručno obrazovanje danas je organizovan ”Trening bezbedbne vožnje za motocikliste i mopodeiste’’.

Obuka održana u Novom Pazaru , na poligonu Trans servisa bila je namenjena  je vozačima ali i kandidatima auto škola koji su u završnoj fazi  obuke za vožnju dvotočkaša.

Cilj je povećanje nivoa veština i sposobnosti motociklista, uglavnom mladih, kako bi njihova, ali i  bezbednost svih učesnika u saobraćaju bila podignuti na viši nivo.

Prema rečima Ivana Bojovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja ovakvu, teoretsku ali i praktičnu obuku prošlo je više od 2.000 polaznika. Kao jedan od problema prepoznata je samoobuka, a dvotočkaši su, nagašava, prepoznati kao nebezbedni.

’’Ono što treba napomenuti da ta je upravo edukacija, naročito mlađih, izuzetno bitna, pa smo pažnju usmerili upravo na njih, al ii onih koji su tek završili obuku ili pre pet godina. Apelovao bih i upozorio sve vozače da se blići kraj sezone, da je asfalt dosta hladan, a oni su se uvozili tokom sezone. Nije isto sada i tokom sezone. Apelovao bih takođe da nose zaštitnu opremu kojaje izuzetno bitna kada govorimo o bezbednosti vozača dvotočkaša. Imamo dobru saradnju sa Savetom za bezbednost saobraćaja lokalne samouprave Novi Pazar i zahvalio bih im što su prepoznali ovu našu aktivnost i Agenciju kao važnu instituciju’’ kazao je Bojović.

Prema rečima predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara Mirsada Jusufovića izuzetno je značajno da su motociklisti u Novom Pazaru prepoznali važnost pitanja lične ali i sveukupne bezbednosti. Oni će, kaže Jusufović, znanja i informacije koje dobiju prilikom obuke podeliti i sa ostalima. Ovog meseca počeće i obuka najmlađih, dece predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola kako bi u ranom periodu stekli osnovna znanja o saobraćaju, najavio je Jusufović.

’’To je sve u cilju napora da povećamo bezbednost u saobraćaju, prvenstveno motociklista, ali i pešaka. Svesni smo da postoje i neodgvorni, za razliku od ovih koji su pokazali visok stepen odgovornosti. Svedoci smo da postoje vozači koji ulicama voze neprimerenom brzinom, koji ne nose kacigu i zaštitnu opremu čime prvenstveno sebe izlažu opasnosti, ali i ostale učesnike u saobraćaju. Ono što nam kao Savetu sledi, a biće sprovedeno ovog meseca, jeste obuka volontera Kancelarije za mlade za rad sa poligonom. Naime, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja nabavili smo poligon za obuku za decu predškolskog uzrasta i prvog razreda osnovnih škola na kojem će oni sticati osnovna znanja o saobraćaju. Trenutno smo u fazi obuke volontera, a nakon toga oni će raditi sa decom i očekujem da ćemo do krtaja školske godine proći celu teritoriju grada Novog Pazara što je izuzetno bitno jer deca najbolje usvajaju dobre navike i ako tada steknu osnovnu saobraćajnu kulturu oni će je praktikovati tokom celog života. Nivo saobraćajne kulture u Novom Pazaru nije na visokom nivou, pa smo neretko svedoci brze i neprilagođene vožnje na kritičnim tačkama kakve su u naseljima Selakovac, na magistrali kod šutenovačkog stadiona, zbog čega bih još jednom apelovao na vozače da na putu kroz Selakovac i magistrali kod šutenovačkog stadiona obrate pažnju. Reč je o državnim putevima na kojima nije moguće postavljati nikakve fizičke prepreke, to su putevi koji su u ingerenciji države, prvog B reda, dakle magistrala, pa je savest vozača i njihov oprez pri vožnji jedino što može sačuvati živote’’ istakao je Jusufović.

Zahvaljujući ovoj obuci, novopazarski motociklisti su, kažu bili u prilici da čuju dobre savete, od pravilnog držanja na motoru  do bezbednog učešća u saobraćaju.

Obuku su održali dugogodišnji licencirani intruktori u Agenciji za bezbednost saobraćaja, koji su više godina bili angažovani i u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde su obučavali vozače dvotočkaša.

Polaznici su na obuku došli svojim motorima,odnosno mopedima, dok su sa polaznicima iz autoškola došli i njihovi instruktori.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version