Naslovna Sandžak Novi Pazar Džudžo pisao Vučiću

Džudžo pisao Vučiću

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžo danas je, ponovo, uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, u kome od njega traži da omogući bošnjačkim učenicima da nastave da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, saopštila je informativna služba BNV.

Džudžo moli premijera da “u okviru svojih svojih nadležnosti” i u skladu sa “medunarodnim, ustavnim i zakonskim načelima” preduzme sve da se omogući bošnjačkoj deci i njihovim roditeljima, u drugom upisnom roku, u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju, izjašnjavanje o jeziku na kojem će pohađati nastavu, “jer im to nije omogućeno u prvom upisnom roku”.

Premijer je zamoljen da omogući da učenici gimnazija u Novom Pazaru i Sjenici nastave da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

“Očekujemo da u skladu sa vašim nadležnostima obezbedite da i pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, nastave da uživaju Ustavom izakonom garantovana prava, a posebno pravo na obrazovanje na maternjem jeziku”, napisao je predsednik BNV u tehničkom mandatu premijeru Srbije.

Informativna služba je, u saopštenju za javnost navela, da su o sadržaju pisma obavešteni ministar prosvete Srdan Verbić, direktorka Kancelarije za evropske integracije Jadranka Joksimović, ššefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i ššef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Predsednik BNV prvo pismo premijeru Vučiću i ministru prosvete Verbiću uputio je pre petnaestak dana. Tema je bila ista: organizovanje nastave na bosanskom jeziku u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u ovom kraju.

BNV u tehničkom mandatu saopštava da je prošle šk

Exit mobile version