Džudžo inicirao sastanak o ujedinjenju Islamske zajednice

Novi Pazar – Predsednik Bosanskog nacionalnog veća, u tehničkom mandatu, Esad Džudžo inicirao je razgovore o objedinjavanju Islamske zajednice u Srbiji.Džudžo je u Novom Pazaru razgovarao sa predstavnicima Komisije Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da je Džudžo podržao rad Komisije za objedinjavanje IZ na području Sandžaka, uključujući i IZ u Crnoj Gori koja bi dovela do obostrano zadovoljavajućeg rešenja u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom, a u interesu svih vernika.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve Islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije.

IZ u Srbiji je deo IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje reis-ul-ulemu Huseina Kavazovića, a IZ Srbije je samostalna i na njenom čelu je reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Pre više od tri godine iz Turske je pokrenuta inicijativa da se u Srbiji stvori jedinstvena IZ.

Prva tzv “turska inicijativa” je propala i ponovo je aktuelizovana prošlog leta. Tada je i najavljen dolazak Komisije za objedinjavanje IZ, čiji je zadatak da pronađe prihvatljivo rešenje za posvađane strane.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO