Džudžević od danas Džudžo

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević ubuduće će se prezivati Džudžo.

Odeljenje za opštu upravu u Tutinu prihvatilo je njegov zahtev za promenu prezimena i donelo rešenje o promeni “sa Džudžević na Džudžo”.
“Imao sam potrebu da, kao predsednik aktuelnog saziva BNV, ukažem na istorijsku činjenicu do koje smo došli istraživanjem arhivskih dokumenata, da je mnogim bošnjačkim porodicama, bez njihovog pristanka i znanja, učinjena nepravda”, rekao je Tanjugu predsednik BNV u tehničkom mandatu.

On je pojasnio da je to učinjeno 1912.godine “ulaskom Sandžaka u sastav Srbije i Crne Gore”.
“Ko god ima osećaj da mu je učinjena ta nepravda, u skladu sa slobodnom voljom i sa zakonom, može da ispravi tu činjenicu”, naglasio je Džudžo.

Sklanjanje “ić” i “vić” iz bošnjačkih prezimena je dugoročni projekat od izuzetne važnosti BNV u tehničkom mandatu. To je na završnici obeležavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, saopštio predsednik BNV.

Vraćanje “izvornih prezimenima Bošnjacima” je jedna od pet tačaka sa kojima će ovaj saziv BNV ići u predizbornu kampanju za izbor novog saziva Nacionalnog saveta Bošnjaka.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO