Naslovna Vijesti Džamonjin sin tuži Mešihat Islamske zajednice u Zagrebu

Džamonjin sin tuži Mešihat Islamske zajednice u Zagrebu

Džamonjin sin tuži Mešihat Islamske zajednice u Zagrebu

Svečano otvorenje bogomolje i Islamskog centra na Gornjem Zametu u Rijeci, čija ukupna vrijednost iznosi oko 76 milijuna kuna, održat će se u petak 4. maja. Autor idejnog rješenja Džamije s trgom i minaretom, akademski je kipar, pokojni Dušan Džamonja, a arhitekti su Darko Vlahović i Branko Vučinović.

Veliki događaj za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj zasjenile su optužbe Fedora Džamonje, sina slavnog kipara. On je, naime, upravo u procesu pripreme tužbe protiv Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu za “javno narušavanje ugleda njegova oca”, piše tportal.hr.

“Dušan Džamonja je s Mešihatom Islamske zajednice u Zagrebu potpisao ugovor u kojemu je, među ostalim, bila naznačena nadoknada za njegov autorski honorar naplativa u pet rata.

Prve tri rate bile su naplaćene za njegova života, a preostale dvije rate dospjele su na naplatu nakon dobivanja građevinske dozvole i dobivanja uporabne dozvole. Kada sam im poslao fakturu za četvrtu ratu, Islamska zajednica ju je odbila platiti. Nakon što smo bezuspješno pokušali u dvadesetak navrata dogovoriti sastanak da se taj njihov stav razjasni, bili smo prinuđeni pokrenuti ovršni postupak na kojega su uputili žalbu i sada se čeka da se predmet sasluša na sudu.

Kao obrazloženje za odbijanje plaćanja naveli su kako je Džamonja u međuvremenu preminuo i nije izvršio svoje ugovorne obveze prema njima. To ne samo da je neprimjereno već je totalna neistina. Radi se o Džamonjinom autorskom honoraru za izvođenje njegovog djela, kojega su sagradili i u subotu ga otvaraju, kazao je Fedor Džamonja koji tvrdi da mu nadležna tijela zadužena za isplatu ne ostavljaju mnogo prostora te je primoran čekati mišljenje nadležnog suda.

Također napominje da je nezadovoljan popriličnim izmjenama koje su provedene na idejnom rješenju njegova oca. Opisao je što smatra problematičnim u izvedbi.

Osim nepoštivanja klauzule iz ugovora koja se odnosi na sam autorov honorar, prekršene su i još dvije klauzule. Prvenstveno se to odnosi na klauzulu koja obavezuje Islamsku zajednicu da ne smiju izvoditi nijedno rješenje koje nije predočeno Džamonji, odnosno meni kao jedinom nasljedniku njegovih autorskih prava, a što su oni učinili višestruko. Promijenjen je minaret koji odudara od Džamije, tu su potporni zidovi (gabione) za koje je Džamonja radio studije i izveo ih na svom imanju u Vrsaru. Najgrublja povreda nastala je oko rješenja interijera molitvenog prostora Džamije za koji nije stigao napraviti detaljno rješenje, ali postoje modeli skulptura za Mihrab te propovjedaonicu i naznaka kako su trebale biti tretirane.

Arhitekti koautori u potpunosti su se oglušili na njegove skice i napravili sami projekt, koji meni, a mogu vam garantirati, niti mom ocu, ne bi bio po volji, bez da su mi ikada pokušali prikazati što su projektirali i dali izvesti.

Nadalje, Mešihat je potpisao i klauzulu u ugovoru po kojoj im se dopušta objavljivanje fotografija i vizuala Džamije bez posebne nadoknade ali isključivo autoriziranih fotografija. Sve što je dosada bilo objavljeno nije došlo na autorizaciju.

Džamonja nije neko to je nepoznat, dapače poznat je ne samo u zemlji nego u čitavom svijetu. On je gradio svoju reputaciju desetljećima i osvojio najveća priznanja na domaćoj i svjetskoj sceni. Uspjeh može zahvaliti svojoj inventivnosti i preciznosti i nadasve svom perfekcionizmu. Ovakva rješenja koja su prezentirana polovičnom izvedbom i u potpunosti neprikladnim rješenjima itekako narušavaju njegovu, dugogodišnjim radom stečenu, reputaciju. Ja sam s njegovim odvjetničkim timom u procesu pripreme tužbe protiv Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu za javno narušavanje njegovog ugleda”, tvrdi Fedor Džamonja:

Posebno ga je pogodio, kaže, i izostanak poziva na otvorenje riječkog centra, koji nije primila ni njegova majka.

– Zašto je njihova odluka da nas se ne pozove, ne bih znao ali to samo služi na njihovu sramotu. Bez obzira kakve su naše nesuglasice, ovakve Džamije, najljepše u Evropi – kako su je sami nazvali, bez Džamonje ne bi bilo. Mislim su time zaista iskazali najveće nepoštovanje prema njemu i njegovom djelu, zaključio je.

Exit mobile version