Džamije od sutra ponovo otvorene za vernike, ali uz poštovanje mera

Sutra od sabah namaza džamije u Novom Pazaru ponovo će biti otvorene za vernike, odlučili su u Mešihatu Islamke zajednice u Srbiji, a kako navode, nakon informacija sa terena i izjava nadležnih da se epidemiološka situacija popravlja. Odlazak u džamiju i namazi, međutim, kako se navodi, sprovodiće se uz poštovanje određenih mera i pravila.

Vernici će od sutra sa sabah namaza ponovo moći u džamije. Međutim, odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dolazak u džamiju zabranjen je osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i druge zdravstvene probleme. Oni će namaze obavljati u svojim kućama.

Imamima i džematskim odborima, kako je saopšteno, naloženo je da na džamijskom ulazu obezbede dovoljno sredstava za dezinfekciju, koja će biti dostupna svim džematlijama.

U cilju održavanja džamijske higijene propisano je uzimanje abdesta kod kuće, a zabranjeno je i korišćenje džamijskih abdesthana i toaleta, a svaki će džematlija morati da ponese i svoje sedžade.

U skladu sa preporukama nadležnih organa, obavezno je nošenje zaštitnih maski, fizička distanca među klanjačima, izbegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće, posebno džumanskim hatibima naloženo je da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbegavaju predavanja i dersovi pre i nakon namaza, pa će tako do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džuma namaza biti nakon džumanskog farza.

Zabranjeno je dovođenje maloletne dece u džamiju, a do daljnjeg na snazi ostaje i izbegavanje  održavanja masovnih verskih skupova kakvi su mevludi, venčanja, mektebske nastave u džamijama i sličnih.

Vernici se pozivaju da, u cilju očuvanja zdravlja, nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, što podrazumeva redovno pranje ruku, uzimanje abdesta, kupanje i provetravanje životnog prostora, te korištenje sredstava za dezinfekciju.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO