Džaferović: Crna Gora mnogo uradila na relaksaciji međuetničkih odnosa

Bošnjački član predsedništva Šefik Džaferović obišao je najpre Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori gde ga je dočekalo rukovodstvo, predsednik Ejup Nurković, predstavnici lokalne vlasti Rožaja, opštine Gusinje, te narodni poslanici u crnogorskom republičkom parlamentu iz ovog kraja.

Tokom posete Vijeću i svečane sednice, domaćini su Džaferovića upoznali sa radom Vijeća i njegovim aktivnostima na polju afirmacije prava bošnjačkog naroda, te baštinjenja njegove kulture i tradicije.

Obraćajući se novinarima nakon svečane sednice Vijeća, a komentarišući status bošnjačkog naroda Džaferović je kazao da je Crna Gora uradila niz važnih stvari kada je u pitanju život njenih stanovnika ali i celog regiona.

On je kazao da su odnosi dve zemlje dobri i kvalitetni, da postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a poseta toj zemlji nastavak je unapređenja dobrosusedskih odnosa, te da između Bosne i Hercegovne i Crne Gore nema otvorenih pitanja.

”Ono što uvek pomene je relaksacija međuetničkih odnosa u Crnoj Gori i to je jako važno, to je od izuzetnog značaja. Puno je na tom planu urađeno i to treba da bude sačuvanoi to sam kazao svim sagovornicima u razgovorima koje sam vodio. Vrlo je važno da se relaksiraju ti odnosi i da proces promene vlasti koja je pitanjevolje građana ne utiče na prava koja su ostvarili i koja treba da po ustavu Crne Gore ostvare manjinski narodi” rekao je onaj Džaferović.

On je prokomentarisao i pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

”Nakon genocida, nakon tog zla kojeg smo mi u Bosni i Hercegovini proživeli i kojeg je utvrdio Međunarodni sud pravde, civilizovano je odati poštovanje žrtvama genocida, priznati genocid, osuditi genocid, osuditi negatore genocida, i bilo bi veliko civilizacijsko postignuće i za samu Crnu Goru da to njen parlament radi na narednoj sednici i ja očekujem da to uradi” 3.44

Predsedni Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković kazao je da je današnja poseta izuteno važna.

Tokom boravka u ovoj crnogorskoj opštini u kojoj je naciolnala struktura takva da najveći procenat stanovništva čine Bošnjaci član predsedništva  BiH iz redova tog naroda Šefik Džaferović obišao je centralnu džamiju i muzej Ganića kulu.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO