DW: Uzdrmana vlast Erdogana, opozicija u uzletu

ANKARA – Vladajuća partija u Turskoj, Stranka prava i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogan, beleži loše rezultate u istraživanjima javnog mnjenja, a opozicija želi da iskoristi trenutak i traži prevremene izbore, čemu se vlada protivi.

Stranka se, nakon skoro dve decenije neprikosnovene vladavine i dominacije turskom politikom, nalazi u neuobičajenoj situaciji: njihova koaliciona vlada s ultra-nacionalističkom Partijom nacionalnog pokreta (MHP) u poslednje vreme izgubila je podršku dobrog dela biračkog tela.

To potvrđuju istraživanja gotovo svih važnijih turskih instituta za demoskopiju, piše Dojče vele.

Kako se navodi u tekstu, glavni razlog za gubitak popularnosti je ekonomska kriza, ali i kriza valute koja traje već duže vreme.

Nekoliko političkih odluka donetih u poslednje vreme, poput sniženja kamata Turske centraln banke, snažno su uticale na pad vrednosti turske lire.

Početkom godine za dolar se plaćalo šest, a danas dolar vredi osam turskih lira.

Uz nezadovoljstvo ekonomskom situacijom širi se i nepoverenje u vladu kada je u pitanju upravljanje korona-krizom.

Nedavno se otkrilo da je Ministarstvo zdravlja manipulisalo brojevima zaraženih.

Tako je ministarstvo u korona-slučajeve ubrajalo samo one kod kojih su simptomi bili vidljivi, što je ulepšavalo statistike.

U takvoj atmosferi opozicija skuplja poene, a u njenu korist ide i činjenica da je opozicioni blok jedinstven kao nikada do sada, navodi Dojče vele.

Najveća opoziciona stranka, socijaldemokratska ĆP, pokušava da pod sloganom „Vladati s prijateljima“ pridobije veoma različite snage, kao što je ultra-nacionalistička IYI, ali i levičarska HDP.

Cilj je preuzimanje vlasti na sledećim izborima.

Predsednik ĆP Kemal Kiličdaroglu želi da iskoristi povoljan trenutak i insistira na prevremenim izborima.

Obrativši se nedavno Devletu Bahčeliju, predsedniku MHP koja vlada sa Erdoganovom partijom, Kiličdaroglu je izjavio da je Turske trenutno bez vlade.

„Spas ove zemlje je u što bržem održavanju izbora. Ako volite ovu zemlju, sutra ujutro ćete sići s vlasti i reći: Dosta je bilo!“

Javnost je nakon toga počela da spekuliše o razlozima tog direktnog napada na MHP.

Ozgur Ozel, potpredsednik poslaničke grupe socijaldemokrate za Dojče vele objašnjava da postoje dobri razlozi za napade na MHP.

„Ta stranka je najavila da će smanjiti nezaposlenost, ali je ona porasla. Zato suprevremeni izbori jedino rešenje“, kaže Ozel.

Taktika ĆP je očigledna: pritisak na manjeg koalicionog partnera kako bi AKP izgubio većinu.

“Pritom se apeluje i na nacionalističku strnu MHP – ako zaista vole svoju zemlju kako tvrde, omogućiće nove izbore“, zaključuje Ozel.

Ostatak opozicije podržao je socijaldemokratske zahteve za prevremenim izborima.

„Mi smo spremni“, kaže predsednik nacionalističke IYI Meral Aksener.

Socijaldemokrate mogu da budu zadovoljni i zbog podrške dve manje stranke – DEVA i Geleček, koje također podržavaju prevremene izbore i na taj način se solidarišu sa ĆP.

„Aktuelna vladajuća koalicija nije u stanju da vodi zemlju. Narod je sve siromašniji i prevremeni izbori su neophodni“, rekao je za Dojče vele predsednik stranke Geleček Selčuk Ozdag.

Te dve novoosnovane stranke u istraživanju javnog mnjenja uživaju podršku od tri do pet odsto, ali ipak mogu da budu veoma opasne po predsednika Erdogana.

Stranke koje su osnovali pojedinci iz Erdoganove AKP, nezadovoljni su njegovim radom.

Oni ciljaju na razočarane birače Erdoganove stranke i mogli bi da se pridruže opozicionom bloku i tako utiču na ishod izbora, a sastanci s ĆP već su održani.

U tekstu se ističe da turskoj vladi ne odgovaraju prevremeni izbori. „Rasprava o prevremenim izborima je gubitak vremena. Naš kandidat se zove Erdogan, ali tek za dve i po godine“, rekao je predsednik MHP Bahčeli.

Istovremeno, pedsednik Erdogan ne podržava zahteve opozicije i poručuje: „Izbori će biti održani, ali 2023, kao što je i planirano.“

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO