Naslovna Sandžak Priboj DVIJE DECENIJE OD OTMICE SJEVERINSKIH BOŠNJAKA

DVIJE DECENIJE OD OTMICE SJEVERINSKIH BOŠNJAKA

U Priboju je juče obilježena 20. godišnjica od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), u mjestu Mioče, gdje su pripadnici srpske paravojne formacije „osvetnici“ kojom je komandovao Milan Lukić, 22. oktobra 1992. godine zaustavili autobus tokom prelaska preko teritorije BiH i nakon legitimisanja izveli 15 muškaraca i jednu ženu. U znak sjećanja na ovaj zločin, u ponedjeljak je proučena dova i položeno cvijeće. Komemoracija je održana u Domu kulture u Priboju.

Dvadesetogodišnjici obilježavanja zločina u Sjeverinu prisustvovao je i predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Na skupu je istaknuto da ni nakon 20 godina nisu pronađena tijela stradalih i da pravda prema članovima njihovih porodica nije zadovoljena.

Predsjednik Medžlisa IZ-a Priboj Enes ef. Svraka podsjetio je da je u maju, 20 godina nakon zločina, obavljena dženaza za jednog stradalog čije su kosti pronađene u jezeru Perućac i da porodice otetih u ubijenih i dalje čekaju da se pronađu posmrtani ostaci njihovih najmilijih kako bi bili sahranjeni.

Rvović je najavio da će opština Priboj u saradnji sa Islamskom zajednicom pomoći u izgradnji spomen-obilježja žrtvama.

22.10.1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili su autobus tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mjestu Mioče i nakon legitimisanja izveli 15 muškaraca i jednu ženu.

Kamionom su ih odvezli u Višegrad u motel “Vilina vlas” gdje su ih brutalno psihički i fizički zlostavljali a potom ih odveli na obalu reke Drine, gdje su ih strijeljali.

Ubijeni su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Mevlida Koldžić, svi iz sela Sjeverin.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. osudio na po 20 godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.
Lukić je početkom avgusta 2005. uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu gdje je 2009. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.
Krsmanović je uhapšen 31. maja prošle godine na području Višegrada. Tužilaštvo BiH protiv njega vodi istragu za ratni zločin nad pripadnicima bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada.

Obrazlažući presudu predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha-Nikićević istakla je da je nesumljivo dokazano da su na čelu sa svojim zapovednikom Lukićem, Krsmanović, Dragutinović i Šević i još petorica nepoznatih pripadnika “Osvetnika”, ubili 16 Sjeverinaca automatskim oružjem i noževima, i potom ih bacili u Drinu.

Zločinci paravojnih srpskih formacija su, dok su mučili i ubijali otete Bošnjake iz Sjeverina iz Sandžaka u hotelu “Vilna Vlas” u Višegradu, iživljavajući se nad njima i fotografisali ih. To su ujedno i njihove posljednje fotografije u životu.

Exit mobile version