Naslovna COVID 19 Dve bebe na respiratoru usled infekcije koronom

Dve bebe na respiratoru usled infekcije koronom

dve-bebe-na-respiratoru-usled-infekcije-koronom

BEOGRAD – Doktorka Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je da su na respiratoru dve bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugražene i obe su se zarazile kod kuće.

Rsovac je kazala da što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, preneo je RTS.

Statistika kaže, da je sada, zavisno od dana, izmedju 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrdjenih slučajeva kovida.

“Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba”, navela je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, a kako raste broj obolelih medju opštom populacijom imamo više i zaražene dece, pa imamo i veću mogučnost da razviju bolest, čak i do najteže kliničke slike.

“Tiršova i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogranu da se zbrine dete koje ima najteži oblik kovida ili pridružene bolesti, a pozitivno je na koronavirus. Trenutno su na respiratoru dve bebe i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugražene”, navela je Rsovac.

Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće u petom, odnosno desetom danu života.

“Ovaj virus jeste resperitorni, ali ima kompleksan način koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slika”, objasnila je doktorka.

Navela je da je preporuka pedijatra, da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom, u Americi je to za decu iznad šest godina.

“Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurni da mogu da prime vakcinu”, istakla je Rsovac.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version