Dvadest dvije nevladine organizacije optužile Muamera Zukorlića !

Nevladine organizacije:

“Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno veće
Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da u Sandžaku, tokom predizborne kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, vlada atmosfera straha i nasilja, koja preti da eskalira i proizvede nesagledivo loše posledice po ovaj region, ali i po celu zemlju.
Atmosferu straha i nasilja u najvećem broju indukuju pristalice liste “Matica bošnjačka”, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, iza koga, neprikriveno, stoji zvanični Beograd.
Građani Sandžaka izbore dočekuju sa velikom zabrinutošću, strah se uvlači u ljude i podstiču se podele. Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu.
Situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila se 15. oktobra kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasedanje Skupštine grada Novog Pazara i kada je u potpunosti izostala bilo kakva reakcija policije. Očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati.
Dodatno uznemirenje i napetost među građane unela je informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno veće.
Građani upozoravaju da su u Novom Pazaru – prema receptu primenjivanom u tokom izbora širom Srbije – primećeni razni “batinaši” čija je uloga da zastraše građane i obezbede pobedu liste koja je favorit Beograda. Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste “Matica bošnjačka”, i ne samo da žmuri već i podstiče različite vrste predizbornih manipulacija. Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizija, pre svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke.
Očigledno je da Beogradu odgovara stanje haosa, politička i verska polarizacija u Novom Pazaru i Sandžaku. Takođe, više je nego očigledno da se vladajući SNS priprema da preuzme kontrolu nad gotovo svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, nakon izbora koji se održavaju 4. novembra. O tome svedoče vesti o brojnim sumnjivim radnjama, poput masovnog nemanjinskog stanovništva u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete manjina. Pored želje da se preuzme vlast i nad tim telima maninskih autonomija, namera vlasti je da zapravo “ućutkaju” nacionalne savete manjina i da brojne i realne probleme s kojima se nacionalne manjine u Srbiji suočavaju gurnu pod tepih i međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji, u redovnim izveštajima predstavi kao nepostojeće.
Upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da je stanje u Sandžaku nestabilno već gotovo 30 godina. Podsećamo i da je Novi Pazar tokom rata u susednoj Bosni i Hercegovini bio opkoljen tenkovima i artiljerijom srpske vojske, da su ljudi odvođeni i mučeni od strane policije, a bilo je i nekoliko slučajeva u kojima su pojedini Bošnjaci likvidirani. Na širem području Sandžaka zabeležene su, tokom rata u Bosni i Hercegovini, i otmice Bošnjaka iz autobusa i vozova, a potom i masovne likvidacije. Reč je o još uvek tabu-temi u javnosti u Srbiji.
Skrećemo pažnju nadležnim državnim organima da se pripremaju i završni predizborni mitinzi ključnih izbornih lista u Novom Pazaru. Ukoliko policija ne bude na odgovarajući način obezbeđivala te skupove, to će biti jasna poruka da Beogradu odgovara dalja destabilizacija Sandžaka, kroz režirane sukobe među Bošnjacima.
Zahtevamo od nadležnih državnih organa da obezbede mirno i regularno odvijanje izbora za Bošnjačko nacionalno veće, a od zvaničnog Beograda i Srpske napredne stranke da odmah prestane da se meša u izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, nasilno nameće građanima svoju volju i proizvodi ozbiljne krizne situacije.
Od međunarodnih organizacija tražimo da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.
22. oktobar 2018.
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanske inicijative, Beograd
Helsinški odbor za ljudska prava, Beograd
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beograd
Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
Centar za praktičnu politiku, Beograd
Urban-In, Novi Pazar
Kulturni centar DamaD, Novi Pazar
Akademska inicijativa Forum 10, Novi Pazar
Vojvođanski centar za ljudska prava, Novi Sad
Centar za interkulturalnost, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Centar za regionalizam, Novi Sad
Savez antifašista Vojvodine, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Centar građanskih vrednosti, Subotica
Odbor za ljudska prava, Niš
Odbor za ljudska prava, Negotin
Glas Šumadije, Kragujevac
Centar za decu i mlade “Maštalište”, Zrenjanin
Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka “Divanhana”, Prijepolje ”

Nevladine organizacije: Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno veće

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO