Zvanično je potvrđena infekcija korona virusom kod dva pacijenta iz Raške, koji su zbrinuti na Infektivnom odeljenja Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu.

“Njihovo stanje je zadovoljavajuće. Pacijenti imaju komorbiditet osnovnih bolesti i to je u ovom trenutku nešto što ih ugrožava”, rekao je dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu (ZZJZ).

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić na svom instagram profilu objavio je informaciju da su dva pacijenta sa teritorije te opštine, čiji su uzorciz iz kraljevačke bolnice juče poslati na testiranje, pozitivni su na virus Kovid -19 i da se radi se o muškarcima 1976. i 1980. godište.

„Oni su se sa simptomima suvog kašlja i temperature javili Doma zdravlja Raška. Nakon dijagnostike, a u dogovoru sa epidemiologom Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, upućeni su na Infektivno odeljenje Opšte bolnice „Studenica“. Pacijenti su iz Raške transportovani odvojeno, sanitetskim vozilima. Jedan pacijent je pušten na kućno lečenje uz obaveznu izolaciju, dok je drugi hospitalizovan. Kod oba pacijenta prisutno je zapaljenje pluća. Nadležni rade na evidentiranju njihovih kontakata“, stoji u toj informaciji.

Predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić apeluje na građane da se pridržavaju socijalne izolacije, da ostanu u svojim domovima i kretanje svedu na minimu.

Iz Raške su tri uzorka poslata na testiranje. Jedan je negativan.

Na teritoriji Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške u nadležnosti kraljevačkog ZZJZ, trenutno je pod nadzorom više od 750 lica koja se nalaze u samoizolaciji.