Dušan Janjić – Šetnja u uniformama uvod u eskalaciju u Sandžaku

NOVI PAZAR – Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je šetnja mladića u zelenim uniformama do novopazarskog naselja Hadžet uvod u novu eskalaciju sukoba u Sandžaku.
Janjić je za agenciju Beta kazao da je održavanje jučerašnje šetnje, koju je predvodio muftija Muamer Zukorlić, direktan uvod u to da predstojeći izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 26. oktobra neće biti održani u mirnoj atmosferi.

Janjić je kazao da “svako ko je radio u Sandžaku zna da se građani boje eskalacije sukoba raznih političkih struja među Bošnjacima”, a da je problem što Vlada Srbije ne prepoznaje probleme manjina koji realno postoje.

“To brine jer Vlada nema mehanizam za rešavanje kriznih situacija.

Vlada nema Ministarstvo za manjine i integracije ni politiku integracija, već ima nasleđenu politiku trgovine sa manjinskim političarima, koja ide na štetu i manjina i Srbije”, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, ako se nastavi ovim putem, samo će rasti broj uniforma i sa bošnjačke i sa srpske strane, kroz neofašističke organizacije.

Janjić je ocenio da je jučerašnja manifestacija u Novom Pazaru “najava postojanja nečega što se može nazvati civilna garda” jer su uniforme koje su tokom šetnje nosili mladići “potpuno iste uniforme muslimanske milicije iz Drugog svetskog rata”.

“To dobijate u momentu kada se u Bosni i Hercegovini i na Kosovu hapse oni koji regrutuju ljude za borbu u Iraku”, kazao je Janjić i dodao da se boji da će ova situacija izmaći kontroli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO