Naslovna Zabava ĐURO – “Nadrealisti” su završeni 1991.godine, sve ostalo je mamuzanje mrtvog konja

ĐURO – “Nadrealisti” su završeni 1991.godine, sve ostalo je mamuzanje mrtvog konja

Branko Đurić Đuro (51) bit će među brojnim gostima koji će 19. decembra nastupiti u sarajevskoj Zetri na koncertnoj promociji Fondacije “Gorica – Goran Bregović”. Ustvari, omiljeni glumac i muzičar te veoma cijenjeni reditelj i scenarista na velikom događaju “Saso Mange – večer donatora” imat će dvije uloge. Zajedno s Bregovićem bit će moderator programa, a nastupit će i sa svojom “Bombaj štampom”.

djuro
Divan gest

Uz to, igra glavnu ulogu u promotivnom spotu “Saso Mange – večer donatora”, koji je i svojevrsno podsjećanje na kultne “Nadrealiste”.

– Brega me nije morao mnogo uvjeravati da prihvatim svoju ulogu na tom koncertu. U pitanju je divan gest i ideja mi se veoma sviđa. Ima li šta ljepše od toga da nekoga usrećiš nečim što i tebi predstavlja zadovoljstvo – kazao je Sarajlija s ljubljanskom adresom.

Zetra će 19. decembra okupiti muzičku elitu regiona. Imate li dojam da Sarajevo ponovo zauzima centralno mjesto na muzičkoj karti regiona?

– Što se mene tiče, nije ga nikad ni izgubilo.

Prema Vašem mišljenju, koliki značaj i kakvu budućnost će imati Fondacija koja u nazivu nosi ime jednog od najvećih muzičara i kompozitora na ovim prostorima?

– Mnogo bitnije od samog značaja Fondacije je to koliko će mladih ljudi moći da se školuje uz pomoć donacije koju im omogućava Fondacija. Nadam se da će fond iz godine u godinu rasti i svake godine omogućiti obrazovanje sve većem broju mladih ljudi.

Je li Brega imao priliku vidjeti Vaš TV nastup pod nazivom “Kako Brega bira pjevača” i je li to prokomentirao?

– Ma, to sam ja davno njemu već ispričao. Bilo mu je smiješno.

Šta se kod Vas dešava na glumačko-rediteljskom planu?

– Prije mjesec sam završio snimanje novog filma Srđana Dragojevića “Atomski zdesna”, a što se režije tiče, pripremam trenutno neku novu TV seriju i film. Nadam se da ćete uskoro čuti više detalja o svemu tome.

Uživanje na koncertu

Moram Vas pitati jeste li gledali nove “Nadrealiste” koje u Srbiji radi Nele Karajlić? 

– Nisam uspio pogledati do kraja prvu epizodu.

Imaju li uopće smisla pokušaji nastavka “Nadrealista” ili je bolje tu sjajnu priču ostaviti u legendi?

– Što se mene tiče, “Nadrealisti” su završeni 1991. Sve ostalo je mamuzanje mrtvog konja.

Na kraju, otkrijte nam šta ćete 19. decembra izvesti u Zetri?

– Nažalost, ne smijem otkriti tajnu, ali vjerujte da će svi koji dođu biti iznenađeni i da će uživati u koncertu.

Isti uzori

Je li i koliko Brega, kao stariji kolega i neprikosnovena zvijezda, utjecao na Vaš muzički put?

– Iako je Brega stariji kolega, mislim da smo i on i ja imali iste uzore koji su utjecali na nas i našu muziku. Samo ja sam ostao zaljubljen u gitare, a on se “prešaltao” na trube.

Velika imena

Svojevrsna najava spektakla u Zetri bit će upriličena 9. decembra u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru. Tom prilikom predstavnicima brojnih medijskih kuća iz BiH i regiona, ali i šire, obratit će se Goran Bregović i upoznat će ih s detaljima bitnim za rad Fondacije.

Za koncertnu promociju Fondacije u Zetri vlada ogromni interes, a organizator naglašava da će kao gosti na ovom velikom događaju, između ostalih, nastupiti Vlatko Stefanovski, Gibonni, Tonči Huljić, Petar Grašo, Severina, Jelena Rozga, Saša Lošić Loša, Haris Džinović, Dragana Mirković i Džej Ramadanovski.

Uz najveće zvijezde regiona, očekuje se i potvrda dolaska poznatih svjetskih muzičara koje je čuveni Brega pozvao da svojim prisustvom potvrde značaj projekta.

Exit mobile version