DUNP: Upis počinje 23. juna

Prema objavljenom konkursu za upis u prvu godinu studija, u školskoj 2021/22.godini, Državni univerzitet u Novom Pazaru na 20 akreditovanih studijskih programa upisaće ukupno 1019 studenata. Odlukom, коju je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se oko 70 odsto studenata školuje o trošku budžeta. Planirani broj budžetskih studenata je 684, a samofinansirajućih 335.

Prof. dr Miladin Kostić, rektor,  ističe da Državnom univerzitetu gravitira veliki broj studenata, koji su iz Novog Pazara i susednih opština,  kao i iz severnih delova  Crne Gore i Kosova i Metohije. Za većinu njih je od presudne važnosti da se školuju kao budžetski studenti, ali je takođe činjenica da Državni univerzitet godinama unazad ne povećava školarine za samofinasirajuće studente, koje su najniže u Srbiji. Rektor Kostić naglašava da je uz to, najvažnije što ova visokoobrazovna ustanova nudi akreditovane studijske programe i kvalitetno obrazovanje.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 110 mesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 110, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 90 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 110 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 214 mesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 135 novih studenata. U okviru tog departmana su i osnovne strukovne studije pod nazivom Zdravstvena nega, gde je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i reč je o budžetskim mestima.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Prijavljivenje za upis počeće 23.i trajati do 25. juna. Upisnim kalendarom,   predviđeno je da se  prijemni ispiti održe 30. juna i 1. jula.

Izvor: DUNP

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO