Đumbir efikasniji od hemoterapije u lečenju tumora

Sastojak đumbira je odličan u uništavanju matičnih ćelija raka odgovornih za širenje tumora, tvrde naučnici sa američkog Univerziteta Džordžija.

Đumbir je koren koji se najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto ređe za olakšavanje zdravstvenih tegoba.

On ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva itd. Ali, prema istraživanju Univerziteta Džordžija odličan je i za lečenje raka. Naučnici kažu kako je efikasniji od hemoterapije i uništava samo ćelije raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave.

Tvrde da su zahvaljujući đumbiru smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 posto.

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira – 6-shogaol koji nastaje njegovim sušenjem ili kuvanjem, pokazao se odličnim u uništavanja ćelija raka u dojci. Tumor u svojem sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih ćelija koje je vrlo teško eliminisati, a koje su u stanju da stvaraju nove ćelije ako nisu uništene.

Matične ćelije raka su u stanju samostalno da se obnavljaju i stalno nastaju pa su one same otporne na konvencionalna hemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su da se razdvajaju i stvaraju nove tumorske kolonije I da se šire telom. Jedini način za potpuno oslobađanje tela od raka je da se unište matične ćelije u tumoru – kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspešnog lečenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom, piše ewao.com.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO