Dualno obrazovanje u Novom Pazaru – obrazovni model budućnosti

U cilju predstavljanja prednosti dualnog obrazovanja, dosadašnjih iskustava i postignuća i primera dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019. godine, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Novom Pazaru, a posredstvom Kancelarije za dualno obrazovanje, promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji.

Promociji u Kulturnom centru prisustvovali su gradonačelnik Nihat Biševac, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, prof. dr Gabrijela Grujić i Lidija Matijaš, ispred Privredne komore Srbije.

“Dualno obrazovanje je sadašnjost našeg društva. Mladi su već povezani sa privredom a benefit leži u sticanju savremenih kompetencija, znanja i veština u skladu sa tehnološkim razvojem. Dualno obrazovanje omogućava mladima da teorijska znanja primene u praksi i nova znanja i veštine steknu u kompanijama. Ovo je prespektiva ekonomskog razvoja zemlje jer u ovom momentu nastavu po dualnom modelu pohađa preko 10 000 učenika a akreditaciju je steklo preko 850 kompanija u kojima je mladima omogućeno da rade. Zahvalnost Novom Pazaru ide jer grad ima svoj razvojni plan i to nam olakšava da planiramo upis učenika. Ovde su danas škole iz Raškog upravnog okuruga, koje prepoznaju perspektivu programa dualnog obrazovanja”, kazala je Grujić.

U oblasti visokog obrazovanja po dualnom modelu, akreditovano je do sada 36 programa.

“Imamo zahteve za akreditovanje novih 20 modula, a prema našim podacima, u sistemu dualnog modela studija je 4000 studenata. Ako se mladi na vreme opredele za ovakav model obrazovanja, njima je posao zagarantovan”, zaključila je Grujić.

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je Novi Pazar grad malog i srednjeg preduzetništva i da je u tom smislu dualno obrazovanje model budućnosti.

“Dualno obrazovanje ima za cilj da u prvi plan istakne važnost praktičnih znanja što olakšava mladima povezivanje sa poslodavcem. Svaki poslodavac, iskustvo nas tome uči, želi da u svojim redovima ima radnike spremne da proizvode i od starta rade konkretne poslove. Interesovanje privrednika ali I nših škola je izuzetno i ovo je dobar početak razvoja i afirmacije dualnog obrazovanja na lokalnom nivou, zaključio je gradonačelnik Nihat Biševac.

Do sada je u program dualnog obrazovanja uključena novopazarska Škola za dizajn tekstila i kože, sa profilima modni krojač (trogodišnji) i tehničar – modelar odeće (četvorogodišnji), dok je u konkurenciji lokalnih preduzeća akreditaciju prošla kompanija Mizan line.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO