Naslovna Featured Istaknuto Državni univerzitet u Novom Pazaru obeležio 15 godina postojanja

Državni univerzitet u Novom Pazaru obeležio 15 godina postojanja

drzavni-univerzitet-u-novom-pazaru-obelezio-15-godina-postojanja

„Ministarstvo prosvete podržava razvoj obrazovanja na svim nivoima i država izdvaja značajna sredstva da bi unapredila obrazovnu infrastrukturu i poboljšala uslove na pravičan i ujednačen način, a na to možete računati i ubuduće“-naglasio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tokom posete Državom univerzitetu u Novom Pazaru koji je danas obeležio 15 godina rada.

On je pozvao sve zaposlene u obrazovnom sistemu „na individualnu solidarnost i afirmaciju vakcine, kako bismo se izborili sa pandemijom korona virusa“.

Prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru dr Ćemal Dolićanin, profesor emeritus, u pozdravnoj reči je istakao da je ova visokoobrazovna institucija najvažniji resurs države Srbije u ovom regionu, koji je nastao zahvaljujući čvrstvoj rešenosti Vlade Srbije da pomogne razvoj nerazvijenih područja.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Bratislav Mirić ocenio je da je „od svog nastanka, kada je jedan entuzijasta i vizionar prof. dr Ćemal Dolićanin, uz pomoć države Srbije utemeljio ovaj univerzitet, pa do današnjih dana, ova institucija sa eminentnim domaćim i međunarodnim organizacijama ostvarila i stvara različite oblike saradnje, koji vremenom postaju tredicionalni”.

“Nastavni i naučni pregaoci teže beskonačnosti u svom poslu, kako bi ih oni koji ih nasleđuju citirali i širili univerzalni duh učenja i usavršavanja.

Kada je čovek mlad, kada je institucija mlada, a mi smo, da vas podsetim još uvek tinejdžeri, imamo suviše snage za poslove koji nam predstoje. A kada ostarimo, čini nam se da imamo suviše posla za svoju snagu. Nadamo se da će naše godine pratiti mogućnost ostvarenja naših ideala”-istakao je reкtor Mirić.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić naglasio je da je Državni univerzitet u Novom Pazaru jedini integrisani univerzitet u Srbiji i da značajno doprinosi razvoju akаdemske zajednice. O tome je na pohvalan način govorio i dr Branko Kovačević, profesor emeritus Univerziteta u Beogradu. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ova visokoškolska ustanova značajna za Novi Pazar, ali i čitavu Srbiju i da će, kao i do sada imati veliku podršku lokalne samouprave.

Pоsle svečanog skupa, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović, održala je radni sastanak sa rektorima univerziteta.

Podeli

Exit mobile version